Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 12:24

Ζητούνται πελάτες…    

Γράφτηκε από τον
Ζητούνται πελάτες…    

 

Μετά την εντυπωσιακή έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, την πολύ φτωχή και ατυχήσασα εφέτος σε στέκι (πεζόδρομος Ερμού) της Αθήνας, ολοκλήρωσε τη φετινή της καριέρα η βιβλιοπαρουσίαση των εκδοτών στο λιμανάκι της Ζέας, γνωστό από Τουρκοκρατίας ως Πασαλιμάνι, με πενιχρά αποτελέσματα.

Πλέον σειρά έχουν τα ραντεβού που θα ακολουθήσουν με τους βιβλιόφιλους της περιφέρειας, εκεί όπου συνήθως όλα ξεκινούν με καλές προθέσεις, αλλά καταλήγουν "πανηγυράκια". 

Σεργιάνισα από παράδοση τις θερινές εκθέσεις τόσο της Αθήνας όσο και του Πειραιά και διαπίστωσα αυτό που φοβόμουν: πολύς κόσμος σουλατσάριζε, αλλά  ελάχιστοι ήταν οι πελάτες. Στην "ουρά" της παράταξης των περιπτέρων του Πειραιά, μάλιστα, είχαν στηθεί φίρμες που πωλούσαν κραγιόν, μάσκαρες για τα μάτια, μέικ απ κ.λπ. Ευτυχώς, είδη οπτικών δεν έχουν ακόμη εισβάλει στον χώρο…

Η βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς, στο μεταξύ, συνεχίζεται ακάθεκτη και ατρόμητη, θα έλεγα, κόντρα στην κρίση και την αδυναμία του μεγάλου κοινού να προσεγγίσει το βιβλίο και να το αγοράσει. Η καμπάνια, λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών εμφανίζεται ζωηρή στα ΜΜΕ έντυπης μορφής, αλλά και οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι (ξέρετε, αυτοί που πουλάνε ρομάντσα για τις κυρίες των βορείων προαστίων και των θηλυκών θαμώνων υψηλής κομμωτικής…) ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο και διαφημίζουν τα βιβλία τους μέσω των πανάκριβων καναλιών της τηλεόρασης. Φυσικά, ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον "Ψυχογιό" ή τη "Διόπτρα" ή τον "Πατάκη", διότι εμπορικές εταιρείες είναι, για τον τζίρο τους ενδιαφέρονται.

Το ζητούμενο είναι πώς θα φτάσει στο αναγνωστικό κοινό μια είδηση, μια μικρή έστω παρουσίαση αποδεδειγμένα καλών βιβλίων, εκείνων που έχουν κάτι να προσφέρουν στη σκέψη του αναγνώστη. Δήλωνε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής ο εξαίρετος πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός ότι οι σπουδαίοι Ελληνες συγγραφείς δύσκολα τα φέρνουν βόλτα και σίγουρα δεν περιμένουν να πλουτίσουν από τη δουλειά τους. Και ακόμη ότι αν ρωτήσεις τις  κυρίες των βορείων προαστίων, που οδηγούν σε μπεστ σέλερ εύπεπτα μυθιστορήματα - ρομάντσα, τι άλλαξε στη ζωή τους, θα σου πουν με αναιδή ρεαλισμό: «Μα ο λογαριασμός μας στην τράπεζα».

Είθισται κάθε χρόνο λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, να πλασάρονται από τα Μέσα, βιβλία με αστυνομικό περιεχόμενο. Το επισημαίνω μετά το ξεφύλλισμα της "Ελευθερίας" του Σαββατοκύριακου, γιατί επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Στο αριστερό μέρος του σαλονιού του φύλλου, ο χώρος (κάτω από τη βινιέτα "ψυχαγωγία") ήταν αφιερωμένος στην παρουσίαση τεσσάρων βιβλίων. Διαπίστωσα λοιπόν ότι προτείνονταν το πρόσφατο βιβλίο του αειθαλούς Ιταλού Αντρέα Καμιλέρι "Ο χορός των παρεξηγήσεων", που βέβαια δεν είναι από τα σημαντικά της σειράς με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, επίσης "Το βαλς των δέντρων και του Ουρανού" του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, καθώς και δύο ολιγοσέλιδες εκδόσεις για  παιδιά, από τα οποία μόνο το ένα υπογράφει Ελληνίδα συγγραφέας (Ελένη Ανδρεάδη). 

Μεταξύ μας: ποιος είναι ο Γκενασιά;   


NEWSLETTER