Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 12:46

Φύσα-ρούφα-πλήρωνε!

Γράφτηκε από τον

Η σκηνή Σάββατο βράδυ, στο "Πρες γκάλερι" του "Μετρομόλ" για αγορά κυριακάτικων εφημερίδων. Με βιτρίνα τον Τύπο, αυτό το μαγαζάκι (που ανήκει στην εταιρία "Αργος" συμφερόντων του ΔΟΛ) πουλάει… τα πάντα, και μάλιστα στα είδη στα οποία δεν αναγράφεται η τιμή, δηλαδή δεν υπάρχει μπαρκόουντ, του δίνει και καταλαβαίνει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα (άλλωστε τα… προπολεμικά μπισκότα Παπαδοπούλου με την ετικέτα "πτιμπέρ", τα βρίσκεις στου "Σκλαβενίτη" 0,80 και στο περίπτερο από 1.50 μέχρι και 2 ευρώ, επειδή το κράτος δεν είναι σε θέση να επιβάλει ενιαία τιμή πώλησης…).

Η κίνηση μέχρι να φτάσω στον πάγκο ήταν ασφυκτική, αφού Σάββατο βράδυ στο πολυκατάστημα δεν βρίσκεις καρέκλα να σταθείς. Μπροστά μου βρίσκονταν ένας νέος και μια κοπελίτσα, ζήτημα αν είχαν περάσει τα 20. Εδωσα προσοχή να δω τι θα αγοράσουν. Λοιπόν, ο νεαρός δίνοντας ένα στραπατσαρισμένο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, ζήτησε ένα πακέτο τσιγάρα, μάρκα αμερικάνικη. Του το έδωσε και μαζί κάτι ψιλά για ρέστα. 

Ακολούθησε η κοπελιά. Με ανοιχτή την αριστερή χούφτα σκάλιζε μερικά ψιλά για να πληρώσει. Και του λόγου της ζήτησε ένα κουτί πουράκια, μάρκας τάδε. Η πωλήτρια ανακοίνωσε την τιμή του πακέτου και η δεσποινιδούλα άρχισε να ακουμπάει στον πάγκο τα ψιλά της (προφανώς μαζεμένα από το πενιχρό χαρτζιλίκι του παππού), με φανερή την αγωνία μήπως και δεν επαρκούσαν για την αγορά. Εκείνη τη στιγμή, μέχρι να διεκπεραιωθεί η πράξη, θυμήθηκα τον στίχο του ποιητή Μιχάλη Γκανά, που γράφτηκε με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης: «Σύντομα θα αντιληφθούμε ότι η ζωή μας θα κυλάει πάνω σε κέρματα»   

Αγόρασα τα φύλλα και από συνήθεια άνοιξα το οικονομικό ένθετο της "Καθημερινής", που θεωρώ έγκυρο, καθώς δεν ωραιοποιεί τη μιζέρια μας με ρεπορτάζ "Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε". Ενα από τα βασικά στο πρωτοσέλιδο ήταν το "Βατερλώ" στα έσοδα λόγω φόρων στα τσιγάρα. Τα στοιχεία που ακολουθούν αποδεικνύουν το ναυάγιο της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τα "καπνικά προϊόντα", ποντάροντας βεβαίως όχι σε σώφρονες, συντηρητικούς ή και αγανακτισμένους καταναλωτές, αλλά στους νέους, που ξεκινούν την ελεεινή περιπέτεια του καπνίσματος μόλις από τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους.

Οκτακόσια εκατομμύρια κάτω βρίσκονταν τα έσοδα από τα τσιγάρα και τα πούρα (ευτυχώς στο κάδρο δεν υπάρχει το τουμπεκί…) με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2017, στοιχείο που θα αναγκάσει τον υπουργό των Οικονομικών να βάλει στο γραφείο του "πλερέζες" πάνω από τις κουρτίνες! Φυσικά, αυτή η πτώση θα οδηγήσει σε παρενέργειες, με δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί φοροεισπράκτορες θα αναζητήσουν τρόπο να ρεφάρουν, φορολογώντας πιθανότατα εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους. Ετσι απλά και… σίγουρα!

Μία ακόμη είδηση στο ίδιο ένθετο θα έλεγα ότι προπαγανδίζει σαφέστατα, με μεγάλο ρεπορτάζ στη σελίδα 2. Διαβάζοντας, μαθαίνουμε ότι "η αγορά παράνομων τσιγάρων βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου". Κάτι που αποφεύγει να σχολιάσει η καλή εφημερίδα, σημειώνοντας απλά (και μάλλον αβανταδόρικα) ότι "το 90% της τιμής ενός πακέτου είναι πλέον φόροι"!

Τα σχόλια δικά σας.