Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 14:08

Αντί τόκων 0% προτιμούμε να πληρώνουμε 5% Ι Γ. Μασσαβέτας 

Γράφτηκε από τον

Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί ενημέρωσης μας προετοιμάζουν, με τη μέθοδο των διαρροών, για το γεγονός ότι σήμερα-αύριο αναμένεται να «βγούμε στις αγορές». Η κυβέρνηση θα ανοίξει βιβλίο προσφορών για ένα πενταετές ομόλογο. Και προσδοκά να πετύχει ένα «καλό επιτόκιο». Μας εξηγούν δε ότι «καλό» θα είναι ένα επιτόκιο γύρω στο 4,9%. Χαράς ευαγγέλια. Θα ξαναγυρίσουμε στα τοκογλυφικά επιτόκια της περιόδου Κώστα Καραμανλή.

Το τελευταίο δάνειο του οποίου, το 2017, ήταν με επιτόκιο 4,95%.

Είναι χαρούμενοι και περήφανοι στην κυβέρνηση για αυτή την… ηρωική έξοδο στις αγορές. Και παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτε. Οτι δεν γνωρίζουν πως την ίδια ώρα, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εκείνες που μπήκαν στα μνημόνια πριν από μας, αλλά βγήκαν από αυτά πολύ πριν από μας, τρέχουν στη Φρανκφούρτη για τις δανειακές ανάγκες τους. Και τι επιτόκιο πληρώνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο ακόμη ισχύει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Ντράγκι; Θυμίζω τις σχετικές ανακοινώσεις, από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν αποφασίσθηκε η επέκταση του προγράμματος ως το τέλος του 2017:

«Αναλυτικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως».

Αλλά, εμείς, για μια ακόμη φορά, το χάσαμε το τρένο προς το «φθηνό χρήμα του Μάριο». Το χάσαμε με την αξιολόγηση που δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ούτε καν στις αρχές του 2017. Αλλά και με τα μέτρα για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, που δεν καταφέραμε να τα πετύχουμε.

Βρισκόμαστε στην ίδια θέση που περιέγραφα τον Μάρτιο του 2015: «Ε, δεν θα την έλεγε κανείς και αξιοζήλευτη την κατάστασή μας. Θυμίζει μάλλον την παλιά ειρωνική ρήση "την ώρα που έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα". Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε και επισήμως, από τη Λευκωσία, ότι ανοίγει ο ουρανός της ΕΚΤ και ρίχνει βροχή από δισεκατομμύρια. Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, συνολικώς, για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Είμαστε άρχοντες εμείς. Δεν καταδεχόμαστε ούτε το 0% του Ντράγκι ούτε το 1% του Ρέγκλινγκ. Εχουμε και μπορούμε να πληρώσουμε 5%. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr