Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 13:35

Μισός αιώνας αμφισβήτησης

Γράφτηκε από τον
Μισός αιώνας αμφισβήτησης

Από το τέλος Ιουλίου του 1966 ως σήμερα πόσα χρόνια έχουν περάσει; Πενήντα ένα. Κι όμως, αν θέλετε το πιστεύετε, στη Γερμανία υπάρχουν άτομα τρίτης ηλικίας που έζησαν τα γεγονότα, και ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν τα όσα συνέβησαν στο Λονδίνο, στις 30.07.1966.

Και φυσικά εξακολουθούν να θεωρούν την ήττα της ομάδας τους από την Αγγλία ως την μεγαλύτερη νοθεία αποτελέσματος και ταυτόχρονα κάλπικη τη νίκη των γηπεδούχων. Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφεί -και όχι μόνο στην Γερμανία- για την έκβαση του τελικού του 8ου Μουντιάλ στο Λονδίνο, και άφθονα βιβλία προσπάθησαν να ρίξουν φως στα όσα συνέβησαν, εντούτοις η αμφιβολία της γερμανικής πλευράς εξακολουθεί να υφίσταται και να διατηρεί μια ψυχροπολεμική μεταξύ των δύο πλευρών, που κατέληξε να θεωρείται παραδοσιακή και να "ξυπνάει μνήμες" όταν τυχαίνει οι δύο χώρες να πρέπει να αναμετρηθούν σε σύγχρονες διοργανώσεις.

Ωστόσο, εκείνο το Μουντιάλ είναι αλήθεια ότι διέθετε απίστευτο παρασκήνιο. Κατ’ αρχήν, την διοργάνωση διεκδίκησαν τρεις χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία. Πρόεδρος της ΦΙΦΑ ήταν ο… Αγγλος σερ Στάνλεϊ Μάθιους. Εντελώς ξαφνικά η Ισπανία αποσύρθηκε και η ψηφοφορία των μελών της ΦΙΦΑ στην Ρώμη έδωσε στην Αγγλία το Μουντιάλ με 34 ψήφους έναντι 27 της Γερμανίας. Αμέσως μετά, ο ηγέτης της ΦΙΦΑ υποστήριξε πως ήταν δίκαιο να γίνει το Π.Κ. στην Αγγλία, αφού συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την δημιουργία του σύγχρονου ποδοσφαίρου που είχε γεννηθεί εκεί. Επρόκειτο για ψέμα, δεδομένου ότι έξι χρόνια πριν -το 1860- σύγχρονο ποδόσφαιρο πρωτοπαίχτηκε από την "Μόναχο 1860" στο κρατίδιο της Βαυαρίας!

Εχουν γραφεί, πολλά, ώστε να μη χρειάζονται λεπτομέρειες γύρω από τον τελικό. Η Αγγλία στην παράταση και ενώ το σκορ ήταν 2-2, ζήτησε γκολ από ενέργεια του Τζεφ Χαρστ, υποστηρίζοντας ότι η μπάλα είχε περάσει την γραμμή της εστίας. Ο Σοβιετικός επόπτης Μπακράμοφ δεν έδειξε σέντρα, ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ αμφιταλαντεύτηκε, αλλά ήταν τόσο έντονη η πίεση των Αγγλων που τον έκαναν να δείξει γκολ. Το ότι το ματς έληξε 4-2 με ένα ακόμη γκολ του Χαρστ ήταν στοιχείο χωρίς σημασία. Το ότι ευνοήθηκε σκανδαλωδώς η Αγγλία δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Η ΦΙΦΑ, για να ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα, άλλαξε το σχήμα της δοκαριού και των στύλων της εστίας, και από τετραγωνισμένα ξύλα καθιέρωσε σιδερένια σε μορφή σωλήνα, τα οποία ισχύουν και σήμερα.

Κάτι που επίσης άλλαξε εντελώς, μπορεί να μην είναι βεβαίως τα… σφάλματα της διαιτησίας, αλλά η απόδοση ασφαλών συμπερασμάτων μέσω της τεχνολογίας. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μπορεί ο τηλεθεατής (και στην συνέχεια ο ρέφερι μέσω ενδοσυνεννόησης) να διακρίνει αν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη την γραμμή, και να αποφασίσει αναλόγως. Αυτό που δεν διορθώνεται με τίποτα είναι ο άδικος καταλογισμός πέναλτι ή η άρνηση να δοθεί η ποινή. Προφανώς οι υπεύθυνοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το περίφημο… ανθρώπινο λάθος! (Που συχνά φέρνει χρήμα στους πονηρούς του στοιχήματος…).

 

 


NEWSLETTER