Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 13:44

Επιμένω διότι μου… μυρίζει «μεταρρύθμιση» Ι Γ. Μασσαβέτας 

Γράφτηκε από τον
Επιμένω διότι μου… μυρίζει «μεταρρύθμιση» Ι Γ. Μασσαβέτας 

 

Ευτυχώς, τον παραλληλισμό των σχέσεων της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Πολωνία της ακροδεξιάς ρατσιστικής και ευρωφοβικής κυβέρνησης, τον έκανα στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας.

Οπότε δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι αντέγραψα είτε την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είτε τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή του Ποταμιού. Ενώ θα ήταν και κωμικό να με κατηγορήσει κανείς ότι από αυτή τη μικρή στήλη… δίνω γραμμή στα κόμματα. Εχουν περάσει δεκαετίες από τότε που συνέβαινε πράγματι και αυτό. 

Μπορείτε βεβαίως να με κατηγορήσετε ότι ασχολούμαι, τον τελευταίο καιρό, «μονομανώς», με το θέμα της δικαιοσύνης. Πράγματι. Είναι γιατί πιστεύω, ακραδάντως, αυτό που διεκήρυσσε ο «Γέρος της Δημοκρατίας». Οτι δηλαδή «η δικαιοσύνη είναι το οχυρό της δημοκρατίας». Παρά τα οποιαδήποτε λάθη ή ακόμη και τον ενδεχόμενο δόλο στις αποφάσεις οιουδήποτε λειτουργού της. Ως θεσμός παραμένει βασικός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εσχατο καταφύγιο του πολίτη απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας, κεντρικής ή περιφερειακής. 

Ακριβώς γι’ αυτό μου προκαλεί μια έντονη ανησυχία η μεθοδικότητα των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων της κυβέρνησης συνολικώς, των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν και των υπουργών σαν τον Πολάκη, τον Κατρούγκαλο, ή τον Σκουρλέτη. Διότι μυρίζει ως αν να λειτουργούν ως «λαγοί». Ως αν να προλειαίνουν το έδαφος για τα επερχόμενα, τα οποία ίσως είναι ήδη προαποφασισμένα. Σαν να μας περιμένει και σε αυτή την περίπτωση κάποιο κρυφό «Σχέδιο Χ», σαν αυτά που αποκαλύπτονται ότι εξυφαίνονταν για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με απλά λόγια φοβάμαι ότι την κατάλληλη στιγμή θα μας σερβίρουν το παραμύθι μιας «αναγκαίας μεταρρύθμισης» στη δικαιοσύνη. «Μεταρρύθμιση» άλλωστε ονομάζει και η κυβερνητική πλειοψηφία στην Πολωνία, η ιδεολογικώς ομογάλακτη του Καμμένου, το όργιο αντιδημοκρατικών αποφάσεων, που έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Μεταρρύθμιση» που οδηγεί σε ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής. Ε, αυτό μου μυρίζει ότι ονειρεύονται να κάνουν και εδώ.

Διό και θα επιμείνω να ασχολούμαι «μονομανώς» με το θέμα. Μπορεί σε κάποιους να αρέσουν όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Αλλά εδώ δεν θα περάσουν. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER