Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 13:48

Φταίνε οι δικαστές για τον Τ. Μαντέλη; Ι Γ. Μασσαβέτας 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φταίνε οι δικαστές για τον Τ. Μαντέλη; Ι Γ. Μασσαβέτας 

Οποιος ακούσει ή διαβάσει απλώς την είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου, για τον τέως υπουργό Τάσο Μαντέλη, μπορεί ευκόλως να τα βάλει με τους δικαστές. Ακόμη και να συνταχθεί με τον Πολάκη.

Αν όμως διαβάσει κάτι περισσότερο από το σκεπτικό της απόφασης, θα καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δικαστές. Διότι αυτοί δικάζουν βάσει των νόμων. Τους οποίους ψηφίζουν οι πολιτικοί. Και στην προκειμένη περίπτωση τα χέρια των δικαστών ήταν δεμένα. Δίκασαν μόνο για ένα αδίκημα που δεν παραγράφεται. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για το οποίο του επέβαλαν ποινή καθείρξεως οκτώ ετών αλλά... με αναστολή. 

Για την εκβίαση και τη δωροληψία, ή για την απιστία, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Διότι αυτά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, με αυτό το ταχύτατο «σβηστήρι» που έχουν θεσπίσει οι πολιτικοί για τα αδικήματα τους. Πόσο μάλλον για την ζημία σε βάρος του Δημοσίου, που δεν προβλέπεται καν ως αδίκημα για τις πράξεις ή τις ηθελημένες και μετά δόλου παραλείψεις των πολιτικών.

Αν είσαι απλός πολίτης και χρωστάς στο Δημόσιο π.χ. πάνω από 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να καταδικασθείς. Οπότε, αν δεν έχεις να δώσεις τίποτε, πας φυλακή. Το ίδιο και αν έτυχε να έχεις κάποια επιχείρηση, υπέγραψες κάποιες επιταγές από τις οποίες δυο-τρεις δεν μπόρεσες να τις πληρώσεις. Αν όμως είσαι πολιτικός κι αν έχει αποδειχθεί -και δη τελεσιδίκως- ότι εκβίασες για να αποσπάσεις μια μίζα 450.000 μάρκων Γερμανίας από την Ζίμενς, που για να στη δώσουν έβαλαν «καπέλο» πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου, τότε δεν τρέχει τίποτε. 

Κάτι ανάλογο, αλά Μαντέλη, θα συμβεί και με την περίπτωση εκείνου που πήρε ένα εκατομμύριο από την ίδια εταιρεία «για τις ανάγκες του κόμματος», στα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη. Αν και όποτε γίνει βεβαίως η δίκη του. Διότι θα έχουν παραγραφεί τα πάντα. Το μόνο που θα παραμένει, ακίνητο και μεγαλόπρεπες, θα είναι το πολυώροφο κτήριο που απέκτησε στους Αμπελοκήπους. Στην οδό... Αρματολών και Κλεφτών, όπως με ενημέρωσε πρώην ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ενθα μάλιστα «φιλοξενείται» και η κόρη άλλου υπουργού εκείνης της περιόδου. 

Εσύ, έχεις δεν έχεις, απλώς «σκάσε και πλήρωνε». Ποιος περιμένεις να πληρώσει; Αυτοί που τα φάγανε, τα χωνεύουνε. 

 

 Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER