Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 15:17

Αυτό συνιστά περιφρόνηση Συντάγματος Ι Γ. Μασσαβέτας 

Γράφτηκε από τον
Αυτό συνιστά περιφρόνηση Συντάγματος Ι Γ. Μασσαβέτας 

Απέφυγα να σχολιάσω την αλλαγή στα ισχύοντα περί των σημαιοφόρων στις παρελάσεις, με την κατάργηση του προνομίου των αρίστων και την ανάδειξη των σημαιοφόρων μέσω κληρωτίδος.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το μέτρο ως στρεφόμενο κατά της αριστείας. Το απέφυγα διότι έχω τελείως άλλο σκεπτικό από τις κορώνες που άκουσα διά στόματος εκπροσώπων των κομμάτων. Το δικό μου σκεπτικό είναι ότι η άριστη βαθμολογική επίδοση ενός μαθητή δεν τον καθιστά αυτομάτως και περισσότερο φιλόπατρι από κάποιον άλλο που πήρε π.χ. μικρότερο βαθμό στην αριθμητική ή την γυμναστική. 

Τα αγράμματα παιδιά της Μουσουνίτσας Φωκίδος, των Σχινοκάψαλων Λασιθίου, της Νέας Σάντας Κιλκίς, του Χάρακα Λακωνίας ή της Βρύσας της Λέσβου, που άφησαν τα κόκαλά τους στην πρώτη γραμμή, στο Εσκί Σεχίρ της Μικράς Ασίας το '22, η στο Τεπελένι του αλβανικού μετώπου το '40, ίσως ήταν πιο άξια να σηκώνουν την σημαία, από κάποιους σπουδαγμένους που οι γνωριμίες, τα «μέσα», τους εξασφάλιζαν μια θέση στην ασφάλεια των μετόπισθεν. Και ο άνευ ουδενός πτυχίου τυπογράφος Αντώνης Αντωνίου, από την Κοκκινιά, ήταν ασφαλώς πιο άξιος, ως αγωνιστής κατά της δικτατορίας, από τον εσμό των ακαδημαϊκών που επευφημούσαν τον Παπαδόπουλο.

Αλλά αυτό που επιχειρείται τώρα να επιβληθεί, με την κατάργηση έπαρσης σημαίας και της ωδής του εθνικού ύμνου σε όλα τα σχολεία, δεν καταπίνεται με τίποτε. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς που δεν με εκφράζουν. Θα πω μόνον ότι η διάταξη αυτή, αγαπητέ κ. Γαβρόγλου, δεν πρόκειται να σταθεί. Αν μη τι άλλο, διότι είναι ευθέως αντισυνταγματική. Και επειδή ενδεχομένως έχει διαφύγει της προσοχής σας, θα σας θυμίσω ποιος είναι, κατά το Σύνταγμά μας, που δεν αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις, ο σκοπός της Παιδείας:

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (Αρθρο 16, παράγραφος 2).

Οταν και αν αποκτήσετε τέτοια πλειοψηφία που θα σας επιτρέπει να ψηφίσετε άλλο Σύνταγμα, κάντε ό,τι νομίζετε. Τώρα είστε υποχρεωμένοι να σεβασθείτε αυτό που έχουμε. Και να πάρετε την «εξυπνάδα» σας πίσω. Αμέσως. Πριν καταπέσει, με προσφυγή στα ακυρωτικά δικαστήρια. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

www.massavetas.gr


NEWSLETTER