Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 21:24

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μεσσήνη;

Γράφτηκε από την

Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Λαγού για το περιστατικό με τους τσιγγάνους, του οποίου ήταν μάρτυρας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο και τυχαίο περιστατικό, αλλά αντιθέτως είναι ενδεικτικό της καθημερινότητας που βιώνουν οι κάτοικοι της Μεσσήνης, εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας που διαβιοί στην πόλη. 

Πριν από δέκα μέρες περίπου, τσιγγάνοι συμπλέκονται στο κέντρο της πόλης, έξω από γνωστό ζαχαροπλαστείο, και τοποθετούν κάθετα στο δρόμο ένα αγροτικό παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία, αφού σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων γύρω από την πλατεία. Οι επισκέπτες της πόλης έχουν τρομάξει. 

Η εικόνα αυτή είναι πολύ άσχημη και δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες. Αλλά και η εικόνα με τους τσιγγάνους και τα τσιγγανόπουλα να κάθονται γύρω από το σιντριβάνι είναι αρνητική για την πόλη. Οχι ότι απαγορεύεται να κάθονται, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν. Επίσης τσιγγάνοι τσακώνονται στο πάρκινγκ και συνεχίζουν τον καβγά τους ανάμεσα στα τραπέζια των εστιατορίων που βρίσκονται στην πλατεία. 

Ενα ακόμα πρόβλημα είναι οι κλοπές που κάνουν σε βάρος των ηλικιωμένων: Κάθονται στα παγκάκια που υπάρχουν έξω από τις τράπεζες και περιμένουν τα θύματά τους. 

Τσιγγάνοι, λοιπόν, οδηγούν επικίνδυνα αδιαφορώντας για το αν θα προκαλέσουν ατύχημα, αφού ξέρουν ότι θα «ξεφύγουν». Παραβιάζουν τις ώρες κοινής ησυχίας, διαλαλούν την πραμάτεια τους και ξεσηκώνουν τις γειτονιές. Στερούν το δικαίωμα σε όσους κατοικούν στην ίδια περιοχή με αυτούς να έχουν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Λεηλατούν περιουσίες. Θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στη Μεσσήνη.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, υπήρχε, απλώς με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και πιο έντονο, όλο και πιο επικίνδυνο. Κι αυτό οφείλεται, όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Λαγός, στην ελλιπή αστυνόμευση (όσον αφορά τη συγκεκριμένη ομάδα) αλλά και στην επιλεκτική εφαρμογή του νόμου: Ας βγει κάποιος από εμάς να οδηγήσει χωρίς δίπλωμα, χωρίς πινακίδες, χωρίς ασφάλεια. Ας δώσουμε το αυτοκίνητό μας στο δεκάχρονο παιδί μας. Ας βάλουμε μουσική σε μεγάλη ένταση τις ώρες κοινής ησυχίας.

Το ζητούμενο είναι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες, και όχι να αντιμετωπίζονται ελαστικά. Εξάλλου διαβούν στην ελληνική κοινωνία για αιώνες, έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, άρα γνωρίζουν τους νόμους αλλά δεν τους εφαρμόζουν (μόνο όποιους τους συμφέρουν τηρούν). Επίσης γνωρίζουν μόνο τα δικαιώματά τους, εκεί δεν έχουν ελλιπή μόρφωση! Οσα σεμινάρια, όσες προσπάθειες κι αν γίνουν για την ένταξή τους -την οποία, σημειωτέον, δεν θέλουν- αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος δεν υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθούν. 

Οσο η Πολιτεία τούς χαϊδεύει αυτοί το εκμεταλλεύονται και γίνονται όλο και πιο προκλητικοί.  Και το ότι δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία το διαπιστώνει κανείς εύκολα, αν τους συγκρίνει με τους μετανάστες που ήλθαν στην Ελλάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ενσωματωθούν, δούλεψαν, προόδευσαν, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο - σε αντίθεση με τους τσιγγάνους που τα στέλνουν μέχρι να εισπράξουν το ειδικό επίδομα και μετά θυμούνται το σχολείο την επόμενη χρονιά (κι εδώ επιλεκτική εφαρμογή του νόμου). 

Οσοι παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των τσιγγάνων και ίσως με κρίνουν αρνητικά, τους προκαλώ να έλθουν να μείνουν μια εβδομάδα στη Μεσσήνη, να κάνουν τις δουλειές τους, να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ.  

Δεν είμαι κατά της συνύπαρξης διαφορετικών φυλών, διαμαρτύρομαι για τις παραβατικές συμπεριφορές. Το να θέλεις την ησυχία σου, το να αισθάνεσαι ασφαλής ή το να ζητάς να αντιμετωπίζονται όλοι ίσα από το νόμο δεν είναι ρατσισμός. Είναι τα αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. 

Κλείνοντας, παραθέτω μια φωτογραφία ενός σπιτιού που λεηλατήθηκε από τους τσιγγάνους. Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δαγρέ, και οι ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό.

 

Λίνα Καμαρινοπούλου