Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 15:28

Η δύση της ΔΗΣΥ

Γράφτηκε από την
Η δύση της ΔΗΣΥ

 

 

Του Τάκη Αναστόπουλου

Υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας 

της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Συνεδρίασε χθες Παρασκευή υπό την προεδρία του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος χαίρει ευρύτατης αποδοχής και εκτιμήσεως, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών για την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. 

Το έργο της Επιτροπής είναι πολιτικά ευαίσθητο, πολυσύνθετο και με πολλές τεχνικές δυσκολίες - ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο χρόνος που έχει μπροστά της είναι περιορισμένος: Ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας πρέπει να έχει καταλήξει στους όρους που θα εγγυηθούν την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας σχετικά με την εκλογή του/της επικεφαλής.  

Είναι πράγματι δύσκολο αυτό που έχει ξεκινήσει στον πολιτικό χώρο που ορίζεται μεταξύ της δεξιάς ΝΔ με τα πολλά πρόσωπα (Ακροδεξιά, Δεξιά και Κεντροδεξιά) και της αλαλούμ ψευδοαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειονότητα των κομμάτων - κινήσεων, καθώς και ανένταχτα στελέχη που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αποφάσισαν επιτέλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν έναν νέο φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με σκοπό να πρωταγωνιστήσουν και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις. Για να ευοδωθεί το εγχείρημα, χρειάζεται να υποχωρήσουν νοσταλγικές αναφορές σε ένα παρελθόν που πια δεν θέλγει, να παραμεριστούν προσωπικές φιλοδοξίες, να υποχωρήσουν κομματικοί πατριωτισμοί, να γίνει κοινή συνείδηση ότι έφτασε η ώρα ο χώρος να περάσει σε μία νέα σελίδα.  

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΕΓΟΝΟΣ

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ωριμάσουν οι συνθήκες. Μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά οι διεργασίες εντός της ΔΗΣΥ ήσαν διαρκείς και έντονες. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 έδωσαν 8% στη ΔΗΣΥ, ένα ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο, αλλά που απέχει πολύ από τις δυνατότητες του χώρου. Επρεπε πολλά να αλλάξουν σε δομές και νοοτροπίες. Και κυρίως να εμπεδωθεί η νέα κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των τριών ιδρυτικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία - στους οποίους στην πορεία προστέθηκαν το ΚΙΔΗΣΟ και η ΕΔΕΜ. 

Πολλοί στάθηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές στις οποίες προχωρούσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Αλλοι ήσαν αρνητικοί είτε από μία προσήλωση στο παρελθόν είτε γιατί δεν πίστευαν στην ειλικρίνεια των προθέσεων. Ολοι διαψεύστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, αν και είναι ακόμα πολλοί αυτοί που, μη έχοντας καν διαβάσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου, δεν θέλουν παραδεχτούν ότι τα πράγματα έχουν μπει σε νέα τροχιά. Γιατί αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου ότι η ΔΗΣΥ ολοκλήρωσε την αποστολή της και οι διαδικασίες που ανοίγουν τώρα αφορούν τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της παράταξης.

Για να πειστούν και οι τελευταίοι δύσπιστοι, μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά το Συνέδριο της ΔΗΣΥ αποφάσισε τη δημιουργία της Επιτροπής της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος. 

Ηδη το γεγονός ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής διακεκριμένα στελέχη του χώρου, όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης που ξεπερνούν τα όρια της σημερινής ΔΗΣΥ, με πιθανότητα ο κατάλογος να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, δείχνει ότι το νερό έχει πια μπει στο αυλάκι. 

ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής υπογραμμίστηκε ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της, όπως και ο τίτλος της υποδηλώνει. Ολα τα μέλη διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο Νίκο Αλιβιζάτο για την εποικοδομητική στάση που χαρακτηρίζει τη συμμετοχή τους. Η βούληση για επιτυχία επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση του εγχειρήματος. Εγινε μία καταγραφή όλων των διαδικαστικών θεμάτων στα οποία η τελική απάντηση θα δοθεί επίσημα την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου. 

Οπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, πρέπει να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή, το αδιάβλητο και η ίση μεταχείριση των υποψηφίων. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τόσο την επιτόπια όσο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η συγκρότηση ανεξάρτητων περιφερειακών επιτροπών δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών θα επιτρέψει την τήρηση των κανόνων που θα έχουν αποφασιστεί. Εξάλλου, ανεξάρτητες εφορευτικές επιτροπές σε επίπεδο νομού θα εγγυηθούν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τέλος, ενώ ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να οργανώσει τη δική του προεκλογική επικοινωνία για να πείσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη, θα οργανωθούν και στρογγυλά τραπέζια ανταλλαγής απόψεων (debates) μεταξύ όλων των υποψηφίων, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. 

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ωστόσο, η δυναμική που θα δημιουργείται όσο θα προχωρούν οι διαδικασίες θα κάνει πολλά από τα προβλήματα του σήμερα να ξεπεραστούν από μόνα τους - γιατί εκτός των άλλων, κανείς δεν θα θέλει να αναλάβει την ευθύνη να οδηγηθεί το όλο εγχείρημα σε αποτυχία για λόγους που, αν τους δούμε με λίγη απόσταση, μοιάζουν  με “περί όνου σκιάς”, δηλαδή μη σημαντικά. 

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και κυρίως αν δεν μας έχουν προλάβει εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, τότε στο τέλος του χρόνου η ΔΗΣΥ θα είναι έτοιμη να αφήσει τη θέση της σε έναν νέο και ενιαίο φορέα, του οποίου ο/η επικεφαλής θα έχει λάβει ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά στα πολιτικά πράγματα του τόπου. 


NEWSLETTER