Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 15:45

Κοντονής οψίμως ομολογών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κοντονής οψίμως ομολογών

Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να επανέλθω σε αυτήν τη συζήτηση που άνοιξε με το ατόπημα της κυβέρνησης να αρνηθεί τη συμμετοχή της στο συνέδριο της Εσθονίας για τα εγκλήματα των απολυταρχικών κομμουνιστικών καθεστώτων, όπως του Στάλιν, του Μάο, του Τσαουσέσκου, του Κιμ Ιλ Σουγκ κ.λπ. Θες όμως να αγιάσεις, αλλά δεν σε αφήνουν. 

Λίαν οψίμως, στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστερξε επιτέλους να παραδεχθεί το αυτονόητο, αλλά με πολύ έμμεσο τρόπο, επικαλούμενος την κριτική άλλων, των ευρωκομμουνιστικών κομμάτων: «… στη Δυτική Ευρώπη, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, τα κόμματα της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς άσκησαν αταλάντευτη κριτική στο ΚΚΣΕ για τις φρικαλεότητες που γεννούσε το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, που λειτούργησε στη Σοβιετική Ενωση». 

Στην ίδια εφημερίδα είχε δώσει συνέντευξη και ο ιστορικός ηγέτης της ελληνικής «ανανεωτικής Αριστεράς» Λεωνίδας Κύρκος, ο οποίος μίλησε, απεριφράστως, για εγκλήματα: «Αργησα να συνειδητοποιήσω ότι η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στις ανατολικές χώρες συνοδευόταν από μια οικτρή καταπίεση των ανθρώπων, από τη στέρηση της προσωπικότητάς τους, που οδήγησε σε εγκλήματα. Αυτό το καταλογίζω στον εαυτό μου».

Κατά τον Κοντονή και την κυρία Γιαννακάκη, αυτοί που σήμερα θέτουν υπό το μικροσκόπιο της ιστορικής έρευνας τα εγκλήματα του σταλινισμού, εξομοιώνονται με τους… ναζιστές. Οποία Υβρις! Οχι μόνο για τον Κύρκο αλλά για όλα τα ανοιχτά μυαλά της αλλοτινής Αριστεράς, από τον Πουλαντζά ως τον Αξελό. 

Θυμίζω ότι ο μεγάλος σύγχρονος φιλόσοφος Κώστας Αξελός, που κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση ως μέγας διανοητής ζώντας μετά τον Εμφύλιο στο Παρίσι, είχε πει με έκδηλη απέχθεια στον τόνο της φωνής του, τη φράση: «Σκέψου να είχαμε νικήσει στον Εμφύλιο». Και δεν ήταν κανένας «απολογητής του καπιταλισμού». Υπήρξε ΕΛΑΣίτης και παρέμεινε σταθερός οπαδός της Κεντροαριστεράς μέχρι το τέλος της ζωής του.

Την ίδια σχεδόν φράση, «ευτυχώς που δεν κερδίσαμε τον Εμφύλιο, θα έπρεπε τώρα να κάνουμε εξέγερση για ανατροπή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος», είχα ακούσει μια Κυριακή πρωί όταν δυο ζευγάρια, προφανώς αριστερών καταβολών, σχολίαζαν προ ενός περιπτέρου τους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων για τα κομμουνιστικά καθεστώτα που κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο.  

Να τελειώνουμε με τις αυταπάτες αλλά και τις ιστορικές απάτες. Για να μην ξαναζήσουμε τις «φρικαλεότητες» κανενός «πατερούλη».

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

 

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER