Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 22:53

Αργυράκης: Προτάσεις για την ανάπτυξη της Π.Ε. Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Αργυράκης: Προτάσεις για την ανάπτυξη της Π.Ε. Μεσσηνίας

 

Του Γιάννη Αργυράκη, Πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, προέδρου Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ΑΑΕ ΟΤΑ

Οι παραλίες της Μεσσηνίας και ειδικότερα ο Μεσσηνιακός Κόλπος είναι ο πνεύμονας της όποιας ανάπτυξης. Ουδείς θέλει να διανοηθεί τι καταστροφικές επιπτώσεις θα είχε για τη Μεσσηνία η μόλυνση των νερών του Μεσσηνιακού Κόλπου, ιδιαίτερα για την πόλη της Καλαμάτας. 

Αμεσος στόχος, καμία πόλη και κανένας παραλιακός οικισμός της Μεσσηνίας χωρίς αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό. Συνεχείς έλεγχοι για αποτροπή της ρύπανσης της θάλασσας, από ασυνείδητους ιδιώτες είτε από στεριά είτε από πλοία.

Η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Αθήνα - Τρίπολη - Καλαμάτα, μαζί με τον περιμετρικό της, καθώς και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη, κατέστησε την Καλαμάτα εύκολο, γρήγορο και ασφαλή προορισμό, για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο. 

Εκείνο που προέχει τώρα είναι η βελτίωση του ενδονομαρχιακού οδικού δικτύου και η γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση εντός του νομού. 

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου μαζί με τον περιμετρικό της Καλαμάτας, ένα πράγματι σπουδαίο, ακριβό και πολύτιμο έργο, δεν μπορεί να μας έχει ανοίξει την όρεξη και να περιμένουμε να αποκτήσουμε δρόμους ανάλογου μεγέθους και για το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού μας, ειδικά αν σκεφτούμε την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύουμε ως χώρα. Το γεγονός της κατασκευής του δρόμου Πάτρα - Πύργος ως δημόσιο έργο και της περικοπής του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας Οδού κάτι πρέπει να μας διδάσκει.

Επίσης κατά τη γνώμη μου, το εσωτερικό δίκτυο του νομού δεν χρειάζεται κλειστούς αυτοκινητόδρομους, αλλά δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, που εξασφαλίζουν σχετικά γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση, με παράλληλη απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος από τους επισκέπτες.

Με βάση τα παραπάνω, η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών με διαπλατύνσεις στο υπάρχον οδικό δίκτυο και με κάποιες παρακάμψεις οικισμών, όπου αυτό επιβάλλεται, είναι η πιο ρεαλιστική λύση στην αντιμετώπιση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας, για να ανταποκριθούμε και στις υψηλές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος επισκεπτών, που έχει φέρει η άρση απομόνωσης της Μεσσηνίας με τον αυτοκινητόδρομο. 

Οι δρόμοι 

• Καλό Νερό - Τσακώνα, 

• Καλαμάτα - Ριζόμυλος, 

• Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη - Φοινικούντα - Κορώνη, 

• Ριζόμυλος - Πεταλίδι - Κορώνη, 

• 7η επαρχιακή οδός Μεσσήνη - Βαλύρα - Μελιγαλάς - Επικούριος Απόλλων, 

• Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη - Νεοχώρι - Μελιγαλάς, 

• Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι - Χώρα - Πύλος, 

• 1η επαρχιακή οδός προς Μάνη (Καρδαμύλη - Στούπα - Αγιο Νικόλαο),

είναι το σύνολο των κύριων παρεμβάσεων, που έχει ανάγκη ο νομός μας για την απόκτηση ενός ολοκληρωμένου, καλού, σχετικά γρήγορου και ασφαλούς μεσσηνιακού οδικού δακτυλίου. 

Σήμερα η απόσταση της Καλαμάτας με τα κυριότερα μεσσηνιακά αστικά κέντρα, όπως Κυπαρισσία, Πύλος, Κορώνη και Μάνη (Καρδαμύλη και Στούπα), κυμαίνεται γύρω στην συν πλην μία ώρα. Αν με τις παρεμβάσεις μας την κατεβάσουμε κάτω από 1 ώρα και την φέρουμε στα 30-40 λεπτά, είναι σίγουρο ότι η απόσταση από την έδρα του νομού, την Καλαμάτα, δεν θα είναι πλέον κουραστική και επικίνδυνη για τους οδηγούς και θα αυξηθεί συνολικά το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα για όλο το νομό. 

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει σπουδαία ανάπτυξη και συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον γι' αυτό. Επιβάλλεται η αύξηση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και των αιθουσών άφιξης και αναχώρησης των επιβατών, προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες που εξυπηρετεί πλέον το αεροδρόμιο για όλη την Πελοπόννησο. 

Η βελτίωση των λιμένων Καλαμάτας - Πύλου και Κυπαρισσίας για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων καθώς και η δημιουργία υποδομών για την αύξηση του αριθμού ελλιμενισμού σκαφών στις μαρίνες Καλαμάτας - Πύλου και όπου αλλού μπορεί να γίνει, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον τουρισμό.

 

Τουρισμός

Συνεργασία κράτους και ιδιωτών, για ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της αύξησης των κλινών που έχει άμεσα ανάγκη η Μεσσηνία. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η παράταση της τουριστικής περιόδου, η οποία δυστυχώς με το τέλος Αυγούστου πέφτει κατακόρυφα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία και θεσμοθέτηση θεματικών εκδηλώσεων τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Ο θρησκευτικός, ο μαθητικός, ο φοιτητικός, ο συνεδριακός τουρισμός (συνέδρια - εκθέσεις κ.λπ.), το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, οι διεθνείς συναντήσεις χορωδιών και φιλαρμονικών, ο υγειονομικός τουρισμός των συνοδών χρονίως πασχόντων (αύξηση νεφρολογικών μονάδων αιμοκάθαρσης, κέντρων φυσικοθεραπείας κ.λπ), είναι τομείς που μπορούν να παρατείνουν την τουριστική περίοδο.

Σε συνεργασία με την ΕΑΣ, τους αγροτικούς συλλόγους και τους εξαγωγείς ελαιολάδου, η δημιουργία ενδιαφέροντος για τον αγροτουρισμό, ιδιαίτερα την περίοδο της ελαιοσυλλογής και παραγωγής λαδιού, επισκέψεις σε ελαιοκτήματα και πρότυπα ελαιοτριβεία, μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και όχι μόνο, τουριστών καταναλωτών λαδιού, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων.

 

Περιβάλλον 

Μια τέτοια φιλοδοξία ανάπτυξης στον τριτογενή τομέα προϋποθέτει όμως ένα καθαρό περιβάλλον. Γεμάτοι κάδοι σκουπιδιών και σωροί έξω και γύρω από αυτούς, καθώς και ανεξέλεγκτες χωματερές, δεν είναι εικόνα που θέλει να βλέπει όχι μόνο ο επισκέπτης, αλλά και εμείς οι ντόπιοι. Η κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης και την υποχρέωση των αυτοδιοικητικών να συμμορφωθούν στην οριστική διαχείριση των απορριμμάτων, αφού εξαντλήθηκε από μέρους τους χωρίς αποτέλεσμα οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή εναλλακτικής πρότασης. 

Αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς η γεωγραφική θέση της Μεσσηνίας και το ανάγλυφό της έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (ηλιακή - αιολική ενέργεια). 

Η διευθέτηση - αποχέτευση των ομβρίων υδάτων, σημαντικός τομέας παρέμβασης για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση των πόλεων και των οικισμών του νομού μας. 

 

Πρωτογενής τομέας

Σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, δημιουργία και βοήθεια σε νέες μορφές παραγωγικής εκμετάλλευσης (ομάδες παραγωγών κ.λπ.).

Βελτίωση των υποδομών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, όπως αγροτική οδοποιία, αρδεύσεις κ.λπ. 

Η ενίσχυση και μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση και η συνεργασία της με την κεντρική διοίκηση και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, είναι απαραίτητοι όροι για την ώθηση και υλοποίηση των παραπάνω έργων υποδομής, αναγκαίων για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.


NEWSLETTER