Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 13:49

Πολύ φτωχό το λεξιλόγιο…   

Γράφτηκε από τον

Το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη 11 και 12 τρέχοντος, αν και στο πρόγραμμα η πολύ ενδιαφέρουσα εγγλέζικη σειρά House of Cards ήταν για τις 00.10, μπήκα στο κανάλι της ΕΡΤ1 ακριβώς μεσάνυχτα, προφανώς για να απολαύσω το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, που -υπέθετα- είχε τα φρέσκα νέα της ημέρας.

Και τις δύο νύχτες, εμφανίστηκε στο εκράν με αρκετή καθυστέρηση μία κάπως ώριμη κυρία, καλοφτιαγμένη και με σωστή άρθρωση. Μπλα, μπλα, μπλα, διάβασε ωραία όσα της είχαν προγραμματίσει να πει. Και στο τέλος, σχεδόν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η αθεόφοβη καληνύχτισε το κοινό λέγοντας: 

«Σας ευχόμαστε ένα όμορφο βράδυ...».

Η αλήθεια είναι δεν έδωσα πολλή σημασία, όμως την επόμενη νύχτα, Τρίτη, στήθηκα εγκαίρως μπροστά στο κανάλι της Αγίας Παρασκευής (και του Νίκου Παππά…) έτοιμος να απολαύσω το δελτάριο με τις ειδήσεις, αλλά και να γευτώ την σούπερ αθλητική είδηση της ημέρας, που ήταν η πρεμιέρα του «Θρύλου» στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Σπόρτιγκ της Λισσαβόνας, δεδομένου ότι ήμουν ανενημέρωτος. Και πάλι στην εικόνα εμφανίστηκε η καλοφτιαγμένη κυρία, με το ξανθό μαλλί στην πένα και την ζωηρή διάθεση να μας ενημερώσει για όσα μας επιφύλαξε ο Παντοδύναμος εκείνη την ημέρα. Μπλα, μπλα, μπλα με τα πολιτικά, τις καταστροφές από τον τυφώνα στη Φλόριντα, στην Τζόρτζια και στην Αλαμπάμα, οπότε περασμένες δωδεκάμιση, έφτασε η στιγμή του λεγόμενου αθλητικού μαγκαζίνο. Αμ δε! Σχεδόν επτά λεπτά έπεσε διαφήμιση. Και το χειρότερο; Επειδή όπως αποδείχτηκε, εκείνη την ώρα δεν είχε ενδιαφερθεί μεγάλος αριθμός πελατών, οι μάγκες της παραγωγής, πρόβαλαν την ίδια ρεκλάμα (μιας στοιχηματικής εταιρείας ελληνικών συμφερόντων και άλλη μία ενός συνδρομητικού καναλιού…) κάπου τέσσερις φορές εναλλάξ. Κατά τη γνώμη μου αυτή η πρακτική δεν λειτούργησε ως διαφήμιση, αλλά ως αγανάκτηση του πελάτη. 

Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε στο γυαλί η συμπαθητική κυρία για να αναφέρει απλά ότι «Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 3-2 από την Σπόρτιγκ» (έτσι απλά, χωρίς εικόνα!) και ότι «Αύριο Τετάρτη η εθνική μας του μπάσκετ αντιμετωπίζει την Ρωσία για το ευρωμπάσκετ» (αυτή τη φορά με εικόνα αρχείου...).

Τι έμενε για να ολοκληρωθεί η κοροϊδία της εκλεκτής πελατείας της ΕΡΤ; Η »καληνύχτα» της παρουσιάστριας, ώστε ν’ αρχίσει -διάβολε- το εγγλέζικο. Πράγματι, η «καληνύχτα» προέκυψε στις 00.35 με το εξής μοτίβο:

 «Ευχές για ένα όμορφο βράδυ»!

Με αυτή την παπάρα για δεύτερη φορά, κατάλαβα ότι η ΕΡΤ1 ή μας δουλεύει ή χρησιμοποιεί στελέχη για ενημέρωση που αγνοούν τα βασικά. Και εξηγούμαι:

Δεν μπορείς, κυρία, να εύχεσαι ένα «όμορφο βράδυ» ώρα μία παρά κάτι, όταν κάποιοι από τους θαυμαστές σου με το ζόρι κρατάνε ανοιχτά τα βλέφαρά τους από τη νύστα. Και ακόμη, πώς είναι δυνατόν να θεωρείς «όμορφο» ένα βράδυ, όταν η λέξη είναι αδόκιμη και χρησιμοποιείται συνήθως από ημιμαθείς. «Ηρεμο» ναι. «Ησυχο» επίσης. «Καλό» να το δεχτούμε. Οχι όμως «ό-μορ-φο»! Ψάχτε την ετυμολογία και θα με νιώσετε. Μπαμπινιώτης σελίδα τάδε.

 

ΥΓ: το τελευταίο μέρος της εγγλέζικης σειράς τελείωσε στις δύο παρά. Δηλαδή την ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα (στην Αγγλία...).