Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 15:03

Η Καλαμάτα του αθλητισμού: Από ουραγός, πόλη-πρωταθλήτρια

Γράφτηκε από
Η Καλαμάτα του αθλητισμού: Από ουραγός, πόλη-πρωταθλήτρια

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου* 

Η διαπίστωση είναι μάλλον κοινή: Η Καλαμάτα διαθέτει προβληματικές και απαξιωμένες αθλητικές υποδομές. Το βλέπει κανείς επισκεπτόμενος είτε το Δημοτικό Στάδιο είτε την Τέντα είτε το κολυμβητήριο, εγκαταστάσεις που ανατρέχουν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, χωρίς προοπτική ουσιαστικής τους αναβάθμισης. Τα όποια έργα του δήμου στον τομέα του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια αφορούν επιφανειακές παρεμβάσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποια νέα γήπεδα με πλαστικό τάπητα και άρωμα… ψηφοθηρίας. Κι όμως, ο αθλητισμός θα μπορούσε να αναδειχτεί σε στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης με συγκεκριμένο αναπτυξιακό όφελος. Αναγκαία προϋπόθεση; Η εκπόνηση και υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα τον θέσει ως προτεραιότητα και θα τον συνδέσει με τις δράσεις στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας, ώστε να αποδώσει προστιθέμενη αξία. 

 

Επένδυση με άμεση απόδοση 

Το έργο που πρέπει να προταχθεί είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού-προπονητικού κέντρου με κλειστό γυμναστήριο, κλειστό κολυμβητήριο αλλά και ανοιχτές-προπονητικές και υποστηρικτικές-εγκαταστάσεις. Η καινοτομία που θα εξασφαλίσει τόσο τη χρηματοδότησή του όσο και τη βιωσιμότητά του θα είναι η υλοποίησή του ως τμήματος μιας Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας, δυτικά των Ακοβίτικων και νότια του Αερολιμένα Καλαμάτας, με κατάλληλη προσαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. 

Για την ομαλή δημιουργία και τη χρηστή του διαχείριση μπορεί να ιδρυθεί ένας φορέας ιδιωτικού δικαίου με τη συμμετοχή του δήμου και ιδιωτών επενδυτών, και με ρήτρες διασφάλισης της χρήσης του από ομάδες-σωματεία της πόλης. Βασικός στόχος θα είναι η λειτουργία του χώρου ως διεθνούς προπονητικού κέντρου με προσέλκυση ξένων αθλητών και ομάδων, λόγω του ιδανικού κλίματος της περιοχής μας, από κοινού με τη διεξαγωγή σημαντικών διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Ο επιτυχής αυτός συνδυασμός τουριστικού και αθλητικού προορισμού μπορεί να απογειώσει αναπτυξιακά την πόλη.  

 

Τρόπος ζωής και… ανάπτυξης για την πόλη 

Χρειάζονται όμως και συμπληρωματικές δράσεις, κυρίως η αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου και η άμεση αξιοποίηση του προπονητικού κέντρου στις Πηγές του Ταϋγέτου, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (ΣΔΙΤ). Αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη υπαρχόντων αθλητικών γεγονότων όπως τα "Παπαφλέσσεια", το Κύπελλο της Ρυθμικής Γυμναστικής, οι ναυταθλητικές εκδηλώσεις αλλά και ο Μαραθώνιος Δρόμος, που μπορεί να συνδιοργανώνεται με τους Δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης και να συνδέεται με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης στις 23 Μαρτίου. 

Οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά με τις πολιτιστικές και να προβληθούν επικοινωνιακά ως τουριστικό προϊόν του Δήμου Καλαμάτας. Τέλος, πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από το δήμο η «Μαύρη Θύελλα», ως πρώτη και κυρίαρχη ομάδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας και άρρηκτα συνδεδεμένη με την αθλητική ιστορία και ταυτότητα της πόλης. Το παράδειγμα της αξιοποίησης του brandname της Μπαρτσελόνα από την Καταλονία δείχνει το δρόμο.

Πέραν όμως των υποδομών και των εκδηλώσεων, πρέπει να ενισχυθεί και η καθιέρωση του αθλητισμού ως τρόπου ζωής για τους δημότες, κυρίως για τα νέα παιδιά. Η ανάπλαση των γηπέδων σε όλα τα σχολικά προαύλια, η επέκταση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου τόσο μετακίνησης όσο και άθλησης, η περαιτέρω αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και η προώθηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού πρέπει να καταστούν προτεραιότητα για το δήμο. Ετσι, η πόλη μας θα ξεκινήσει με... φόρα για το αναγκαίο αναπτυξιακό της άλμα. 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου. 

 

 

 


NEWSLETTER