Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 12:43

Για προσέξτε διότι δίνετε και εξετάσεις

Γράφτηκε από τον

Εύχομαι ολοψύχως να στεφθεί υπό πλήρη επιτυχία το εγχείρημα για την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς σε ένα ενιαίο σχήμα.

Διότι πιστεύω βαθύτατα ότι θα είναι θετική η συνεισφορά του στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων του τόπου. Αρκεί να πληρούνται κάποιες καθοριστικές προϋποθέσεις.

Βασικότατη προϋπόθεση ανταπόκρισης στις προκλήσεις της ιστορικής ευκαρπίας, είναι βεβαίως το ότι εκείνος ή εκείνη που θα εκλεγεί, για να ηγηθεί του ενιαίου φορέα, θα καταφέρει πράγματι να τον καταστήσει ενιαίο. Χωρίς να αποδέχεται κάποιες δηλώσεις «διατήρησης της αυτονομίας» που έχουν ήδη προβληθεί από κάποια «μικρομάγαζα» που μετέχουν στη διαδικασία, αλλά θέλουν να κρατάνε και πισινή. Επί του συγκεκριμένου θέματος, η τακτική του Αλέξη Τσίπρα διδάσκει πολλά. Πήρε ένα συνονθύλευμα από «συνιστώσες» και το έκανε κόμμα. Χωρίς αυτή την εξέλιξη, αν έμεναν ενεργά τα «καπετανάτα» του Λαφαζάνη, του Ρινάλντι και των άλλων, δεν θα στέριωνε στην εξουσία.

Ακρως σημαντική προϋπόθεση είναι επίσης το να καταστεί δυνατόν να αποδειχθεί ότι, πράγματι, υπάρχει διάθεση αποδοχής και στήριξης από τους πολίτες. Αν είναι να γίνει όλη η διαδικασία για να μετάσχουν σε αυτή μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όπως συνέβη με την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι μετέχοντες δεν έφτασαν καν τις πενήντα χιλιάδες, τότε «κλάφ’ τα Χαράλαμπε». Το ζητούμενο είναι να κινητοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Και κατά τούτο ήταν σημαντικό να παρασχεθεί η δυνατότητα της «εξ αποστάσεως» ψήφου. Αν λοιπόν τα τεχνικά προβλήματα δεν εξασφαλίζουν αυτή την δυνατότητα για τις 5 Νοεμβρίου, δεν χάθηκε ο κόσμος να υπάρξει μια αναβολή. Το ίδιο δεν έγινε και με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας; Το προέχον είναι η ουσία της πολιτικής. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι ο νέος φορέας έχει λαϊκό ρεύμα που ξεπερνά κατά πολύ το άθροισμα των δυνάμεων των επιμέρους σχημάτων. Επομένως, η διαδικασία, τα τεχνικά προβλήματα, που δεν είναι ανυπέρβλητα στην εποχή αποθέωσης της πληροφορικής, έρχονται δεύτερα.

Αλλά για να κινητοποιηθούν οι πολίτες, ιδίως όσοι από αυτόν τον χώρο εψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αισθάνονται προδομένοι, πρέπει να τους πείσετε ότι είστε ικανοί και να κυβερνήσετε. Δηλαδή να λύνετε προβλήματα.

Ετσι το «τεχνικό» πρόβλημα, γίνεται πολιτικό.

Αν δεν δώσετε τη σωστή πολιτική λύση, που θα εξασφαλίζει μια ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή, θα έχετε αποτύχει στις εξετάσεις.