Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 13:58

Ενα μεζεδάκι, ως πρόγευση

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενα μεζεδάκι, ως πρόγευση

Σήμερα ο Γιώργης Μασσαβέτας απεργεί. Οπότε αντί του τακτικού κειμένου του, προδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το νέο, υπό έκδοση, βιβλίο του. Εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά, της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής - που δείχνουν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο πλούτισαν ορισμένοι «δημόσιοι λειτουργοί».

Αλλά και το πώς παραμέριζαν τα εμπόδια ορισμένοι επιχειρηματίες. Η σκηνή που περιγράφει έχει εξελιχθεί στο σπίτι γνωστού βιομηχάνου.

Το σπίτι, εκτός από τα πολλά υπνοδωμάτια, κάθε ένα με το δικό του λουτρό, το μεγάλο καθιστικό και την τραπεζαρία, τον ξενώνα, την γεμάτη από «εκλεκτές ετικέτες κρασιών» κάβα, σε ένα καταλλήλως διαμορφωμένο χώρο του υπογείου, διέθετε και ειδικό δωμάτιο χαρτοπαιξίας. Εφοδιασμένο με ένα αιγυπτιακής κατασκευής εξάγωνο σκαλιστό τραπέζι από ξύλο τριανταφυλλιάς, με ειδικές εσοχές, σε κάθε μια από τις έξι πλευρές του, ώστε οι παίκτες να τοποθετούν εκεί τις μάρκες τους.

Ενίοτε σε αυτό το τραπέζι συνέβαιναν και θαύματα. Οπως για παράδειγμα να κερδίζει στις «τρεις μπόμπες μετά πίλου», όπως εκφωνούσε το αγαπημένο του παιγνίδι ο Στέλιος, μια απλή... κέντα του άσου, για την οποία έλεγε συνεχώς «μέσα», σε όλα τα κτυπήματα, ο διευθυντής της Εφορίας, ενώ ήταν ολοφάνερο πως εκείνος με τον οποίο κτυπιόταν, ακόμη και αν δεν είχε φουλ, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τρεις άσους ή τρεις ρηγάδες. Και όμως ο Στέλιος, που είχε πράγματι φουλ του άσου, μόλις ο άλλος -ο και επιεικώς κρινόμενος ως τελείως άσχετος από πόκα- δήλωνε «κέντα στον άσσο», ο Στέλιος αντιδήλωνε: «Φτου, γαμώ το. Εγώ την είχα στο Ρήγα». Διότι εκκρεμούσε κάποιος διακανονισμός. Και αισθανόταν ότι έπρεπε να τον αφήσει να φύγει από το σπίτι του χαρούμενος. Ωστε να τον καλοδεχθεί τη Δευτέρα στο γραφείο του. 

Αυτή του η τακτική ήταν ένα σημείο τριβής με τον αδελφό του τον Γρηγόρη. «Είσαι τελείως μαλάκας» του έλεγε. «Ρε, τι τους χαρίζεις λεφτά, όταν μπορείς να τους γδάρεις; Οταν έχουν χάσει στα χαρτιά, θα έχουν ανάγκη το δωράκι σου, θα σε γλύφουν για να το αποσπάσουν και θα κανείς καλύτερα τη δουλειά σου. Τώρα αυτά που τους πασάρεις θεωρούν ότι τα κέρδισαν με την αξία τους και όχι ότι τους τα προσφέρεις. Οπότε θα θέλουν κι άλλα για να σου κάνουν τη δουλειά σου». 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER