Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 15:29

Βιολογικός καθαρισμός

Γράφτηκε από την
Βιολογικός καθαρισμός

Ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας πιθανώς δεν αξιολόγησε επαρκώς την επιστολή διαμαρτυρίας των 132 κατοίκων και φίλων της Δυτικής Παραλίας, συνεπώς λανθασμένα αντελήφθη ότι οι πολίτες στράφηκαν κατά του βιολογικού καθαρισμού.

Ενώ, προφανέστατα και κατά κοινή ομολογία, στρέφονται ευθέως κατά της πλημμελούς διαχείρισης των λυμάτων ως της βασικής αιτίας ρύπανσης. 

Κυρίως, είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο ότι οι συμπολίτες μας στέκονται επικριτικά απέναντι στη δημοτική αρχή, η οποία έχει να επιδείξει μια δεκαετία αδράνειας και αδιαφορίας για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. 

Οι κάτοικοι του Ασπροχώματος και Δυτικής Παραλίας έχουν αποδεχτεί την ύπαρξη του βιολογικού στην περιοχή τους, έχοντας επωμισθεί δυσανάλογο μερίδιο ευθύνης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας. Ωστόσο, με σαφήνεια δήλωσαν ότι επ’ ουδενί δεν πρόκειται να αποδεχτούν το ρόλο του πειραματόζωου ανοχής και αντοχής στους επαχθείς χειρισμούς της δημοτικής αρχής. Πλέον, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει την ευχέρεια να ανατρέξει στο Google maps και εύκολα να διακρίνει την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει η λυματολάσπη σε μη αδειοδοτημένο χώρο, εκτός των εγκαταστάσεων του βιολογικού, πλησίον του αποστραγγιστικού καναλιού Μουτελάκη, που εκβάλλει στον ποταμό Αρι και, εν συνεχεία, στη θάλασσα. Αλλωστε, το μέγεθος της ρύπανσης αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες μικροβιολογικές μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας σε αποστραγγιστικά κανάλια, γύρω από τον βιολογικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τραγικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα ολικά κολοβακτηρίδια είναι υπερδιπλάσια των ορίων που θέτει η νομοθεσία, ενώ τα κολοβακτηρίδια ανέρχονται σε τετραπλάσια.

Δυστυχώς, ο δήμαρχος κ. Νίκας δεν συγκινείται από τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάζουν τον βιολογικό καθαρισμό ως τον κυριότερο ρυπαντή, ούτε από τις συνεχείς εκκλήσεις αγωνίας που εκφράζουν οι πολίτες για τις ανθυγιεινές συνθήκες που προκαλούνται. Ακάθεκτος επιμένει να εγκαινιάζει δημαρχεία εκατομμυρίων και να στήνει ακαλαίσθητα αγάλματα και προτομές, χωρίς να ξεχνά την προσφιλή του τακτική να αποποιείται τις ευθύνες του και την ευκολία να τις μετακυλίει σε τρίτους, όπως στην επαγγελματική κατηγορία των βυτιοφόρων, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας. Επιπλέον, με τη δημόσια παραδοχή του ότι είναι αυτονόητο ο βιολογικός να αναδίδει δυσωδία, έστω κάποιους μήνες τον χρόνο, αυτομάτως καταδικάζει μια ξεχωριστή περιοχή της Καλαμάτας σε ισόβια παρακμή και ελαφρά τη καρδία κατατάσσει τους κατοίκους του Ασπροχώματος και Δυτικής Παραλίας σε πολίτες β’ κατηγορίας.   

Η ευρύτερη περιοχή του Ασπροχώματος και Δυτικής Παραλίας, ο κάμπος της Καλαμάτας -και όχι «βάλτος», όπως απαξιωτικά τον απεκάλεσε ο κ. Νίκας- βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το διεθνές αεροδρόμιο και την πιο βασική υποδομή υγείας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Διαθέτει πλούσιο υδάτινο δίκτυο, τον ποταμό Αρι και μια παραλία χαρακτηρισμένη από τον ΕΟΤ ως εξαιρετικού κάλλους. Αντικειμενικά πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και εξ ορισμού αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης εξέλιξης τόσο στο οικιστικό σκέλος όσο και στο τουριστικό. Αρκεί να λάβει την πρέπουσα προσοχή, ώστε να αναδειχθούν οι προϋποθέσεις που δύνανται να αποφέρουν την ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης και μελλοντικής ευημερίας στον τόπο μας.  

 

Νίκος Χριστόπουλος

Τοπικός σύμβουλος με την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” 


NEWSLETTER