Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 14:14

Δημόσια ήθη στον λασπότοπο της Ευρώπης

Γράφτηκε από τον
Δημόσια ήθη στον λασπότοπο της Ευρώπης

 

Σκάνδαλα συμβαίνουν παντού. Ακόμη και στις χώρες με υψηλό βαθμό πολιτικού πολιτισμού. Ενίοτε επιστρατεύονται και ψευδείς καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα πολιτικών αντιπάλων.

Εκτοξευόμενες είτε αμέσως από πολιτικούς, είτε διά φιλικών τους μέσων ενημέρωσης, σε κρίσιμες περιόδους, ως «κτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Εκείνο όμως που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι οι συνθήκες αντιμετώπισης του λόγου των πολιτικών, όταν αυτός φεύγει των ορίων του νόμου. Η κοινωνική και δικαστική αδράνεια απέναντι στους λασπολόγους.

Στα πλαίσια ενός κοινωνικού και πολιτικού μιθριδατισμού, για τον οποίο έκανα λόγο σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης, έχουμε αποδεχτεί ως… κανονική πραγματικότητα τη λειτουργία ανεμιστήρων που εκτοξεύουν λάσπη προς πάσα κατεύθυνση. Σε τέτοια έκταση και ένταση, ώστε συχνάκις να μεταβάλλεται ο δημόσιος βίος σε λασπότοπο.

Δεν αναφέρομαι στην υπόθεση της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, με τις καταγγελίες για την εξωχώρια εταιρεία της στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν. Διότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα δεδομένο. Η σύσταση της εταιρείας. Μπορεί να είναι πράγματι «περσινά ξινά σταφύλια», αφού η υπόθεση έχει γίνει δημοσίως γνωστή εδώ και χρόνια, η δε εταιρεία έχει πάψει να λειτουργεί επίσης εδώ και χρόνια. Δέχομαι και το «ελαφρυντικό» μιας δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στα χρόνια που το ζεύγος ήταν σε διάσταση. 

Αλλά ακόμη και για την εν διαστάσει σύζυγο του Καίσαρος -ου μην και του επιδόξου- ισχύει ο κανόνας ότι πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Και η επιλογή ενός «φορολογικού παραδείσου» για τις οικονομικές δραστηριότητες οιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, μόνο αρετή δεν όζει. Αλλιώς δεν θα ήταν είδηση η αποκάλυψη των «παραδείσιων εγγράφων».  

Αναφέρομαι στη λάσπη που εκτόξευσε ο καθ’ έξιν λασπολόγος Πάνος Καμμένος κατά Σταύρου Θεοδωράκη, επιχειρώντας να παρέμβει στις διεργασίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ότι «τον χρηματοδοτούν εργολάβοι». Σε οποιαδήποτε αληθώς δημοκρατική χώρα, όποιος εκτόξευε μια τέτοια κατηγορία θα υποχρεωνόταν αμέσως να προσκομίσει τις αποδείξεις του, άλλως θα καταδικαζόταν για συκοφαντία. 

Εδώ έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και ο Καμμένος δεν έχει ακόμη δικασθεί για την προτροπή «λιντσάρετε τον Πάχτα». Ενώ για άλλες συκοφαντίες του, όταν κατονόμαζε τον Ανδρέα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως... τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη», μετά από σειρά ετών, καταδικάσθηκε σε χρηματικές ποινές, βολικές για τον οικογενειακό του μπεζαχτά.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER