Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 18:10

Αποτυχία του νόμου, επιτυχία της εγκληματικότητας 

Γράφτηκε από την
Αποτυχία του νόμου, επιτυχία της εγκληματικότητας 

 

Την 6η.11.2017 ο π. Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος προέβη σε μία, ομολογουμένως, ειλικρινή, δήλωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, απήντησε ότι «ασφαλώς (εν. πρέπει να καταργηθεί ο νόμος μου). Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτατη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση». Η δήλωση, αυτή, αν εξετασθεί με γνώμονα τη λογική και όχι την πολιτική της χροιά, αποτελεί μία, έντιμη μεν, αλλά αδιαμφισβήτητη ομολογία και παραδοχή αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας της σκέψεως του νόμου. Ο νόμος αυτός, ο οποίος κακώς ονομάστηκε «νόμος Παρασκευόπουλου», καθώς οι νόμοι  απαριθμούνται αριθμητικώς και όχι με ονοματεπώνυμα, είχε βασικό στόχο της αποσυμφόρηση των φυλακών και την επιτάχυνση της επανένταξης στην κοινωνία. 

Mετά από 3 έτη εφαρμογής του, απαριθμεί περίπου 2.000 αποφυλακίσεις, ραγδαία αύξηση εγκληματικότητας, επανάληψη εγκληματικών πράξεων από τους αποφυλακισθέντες και μη αποσυμφόρηση των φυλακών. Ακόμη, βρίσκει σύσσωμη την ελληνική κοινωνία εναντίον του, καθώς έχει τρωθεί στη συνείδηση των πολιτών η ιδέα της απονομής της δικαιοσύνης και το δίκαιον, αφού, κατά το κοινώς λεγόμενον, «κανείς δεν μπαίνει μέσα».

Όμως, από τις αναφερόμενες συνέπειές του, βασικότερη  είναι η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, την οποία βιώνει και αισθάνεται ο έλληνας πολίτης και η κοινωνία. Καθημερινώς, λαμβάνουν χώρα βαριές εγκληματικές πράξεις από αποφυλακισθέντες εκ του νόμου αυτού και πλήττεται η κοινωνική ειρήνη, καθώς ασθενεί το κράτος δικαίου. Πραγματώνεται, όλο αυτό το διάστημα της εφαρμογής του νόμου, αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα του σκοπού του. Δηλαδή, η αποσυμφόρηση των φυλακών, οδήγησε και οδηγεί σε συμφόρηση της ειρηνικής ζωής, της μείωσης της εγκληματικότητας και της κανονικότητας. Οι δείκτες εγκληματικότητας βεβαιώνουν και πιστοποιούν την κατάσταση ανομίας που επικρατεί, ένεκα της εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

Παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα, μέσω της παραδοχής του κ. Υπουργού, υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες διόρθωσης ή και κατάργησης αυτού του νόμου. Ακόμη και αν θεσπίσθηκε, ως έκτακτος νόμος, δύναται να καταργηθεί. Η αποσυμφόρηση των φυλακών μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλες μεθόδους, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην μείωση και όχι στην αύξηση της εγκληματικότητας. 

 

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος


NEWSLETTER