Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 10:18

Τα θετικά και τα αρνητικά της συμμετοχής

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα θετικά και τα αρνητικά της συμμετοχής

Οφείλω να πω ξεκάθαρα σε όσους με διαβάζουν ότι ναι, πήγα και ψήφισα στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της Κεντροαριστεράς.

Και μάλιστα οικογενειακώς. Διότι αυτός είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος για έναν αμετανόητο σοσιαλδημοκράτη όπως ελόγου μου. Που έχει πάντα τη μοίρα οι μεν σκληροί δεξιοί να τον θεωρούν «κομμουνιστή», οι δε σκληροί αριστεροί «όργανο του καπιταλισμού». Στους τελευταίους μάλιστα περιλαμβάνονται και εκείνοι οι αλλοτινοί «πρασινοφρουροί» της περιόδου που το ΠΑΣΟΚ κατατασσόταν με τη συνθηματολογία του ως «αριστερά της Αριστεράς», οίτινες θεωρούσαν ακόμη και τον αξέχαστο Ούλοφ Πάλμε ως…προδότη.  

Τώρα ο χώρος αυτός έχει τη χρυσή ευκαιρία ενός καθαρού ιδεολογικού προσανατολισμού. Να αφήσουν όλοι κατά μέρος τον ιδεολογικό απολογητισμό έναντι εκείνων που βρίσκονται αριστερότερα της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας, δηλαδή του μεσαίου προοδευτικού χώρου και να διαμορφώσουν ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς, αυτούς που μαζί με τη διαφθορά εξανέμισαν τη μεγάλη ελπίδα της “Αλλαγής” και την έστειλαν στο περιθώριο του πολιτικού γίγνεσθαι. Κάτι που πρέπει να κάνουν, πρωτίστως, οι δύο πασοκογενείς που επικράτησαν και αναμετρώνται στο δεύτερο γύρο.

Ναι, είναι παρήγορο το ότι βρεθήκαμε πάνω από 200.000 πολίτες που στηθήκαμε στην ουρά για να διαδηλώσουμε ψηφίζοντας τη θέλησή μας να υπάρξει ένας ισχυρός τρίτος πόλος του προοδευτικού Κέντρου. Οχι, δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το ότι στις ουρές αυτές κυριαρχούσε η γενιά μου και η αμέσως επόμενη, ενώ η παρουσία της νεολαίας υπήρξε εξαιρετικώς ισχνή.  

Ναι, αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο είναι ένα καμπανάκι προς αυτούς που σήμερα κυβερνούν. Και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν ποτέ εξουσία αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι πασοκογενείς πολιτικάντηδες, που έκαναν κωλοτούμπες, πότε ψηφίζοντας το πρώτο ή και το δεύτερο μνημόνιο και μετά, για να διασωθούν, ανακηρύσσοντας εαυτούς ως… ριζοσπάστες «αριστερούς». Και όχι μόνον αυτοί, αλλά και οι εργατοπατέρες και οι πολίτες εκείνοι που ήταν κακομαθημένοι, στα χρόνια του λαϊκισμού και της… ευλογημένης άνωθεν διαφθοράς, της νοοτροπίας της «αρπαχτής». 

Οχι, τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικώς. Αν οι δύο αναμετρώμενοι για την ηγεσία, αμφότεροι προερχόμενοι από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», θεωρήσουν ότι απλώς έχουν την ευκαιρία για μια… ανακαίνιση του κόμματός τους, η ευκαιρία θα έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Τώρα δίνουν τις πιο κρίσιμες εξετάσεις τους. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER