Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 21:44

Θρηνωδία (ρέκβιεμ) για την ελληνική φύση

Γράφτηκε από την
Θρηνωδία (ρέκβιεμ) για την ελληνική φύση

Του Δημ. Γ. Χριστοφιλόπουλου

Καθηγητή Πανεπιστημίου, μέλους του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών

Κάποτε υπήρχε μια πανέμορφη χώρα, ξακουστή για τις υπέροχες παραλίες, τα συμπαγή δάση και τις δασικές εκτάσεις, τα όμορφα βουνά και τους άλλους ορεινούς όγκους της, τις εκτάσεις φυσικού κάλλους και φυσικής ζωής, τις περιοχές γεωργικής γης και γης υψηλής παραγωγικότητας και τις ζώνες ιδιαίτερης προστασίας. Ολα αυτά συνέθεταν το παγκοσμίως γνωστό πάγκαλο ελληνικό τοπίο. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει αρχίσει η μεγάλη επέλαση και καταστροφή της ανεπανάληπτης ομορφιάς αυτής της ελληνικής φύσης. 

Ολόκληρος ο ελληνικός χώρος έχει υποστεί μεγάλη παραμόρφωση λόγω της αδιαφορίας της εκάστοτε πολιτείας για την προστασία του, των ατυχών παρεμβάσεων στη φύση ή της πελατειακής και ταμειακής αντιμετώπισης από το πολιτικό σύστημα της αυθαίρετης δόμησης, με την οποία νομιμοποιείται η παρανομία και γελοιοποιείται η νομιμότητα.   

Τα νησιά, ευαίσθητα οικοσυστήματα, δέχονται την επίθεση της οργανωμένης δόμησης και της δημιουργίας οικιστικών συγκροτημάτων χωρίς σχεδιασμό, κατά παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ξεχείλισαν από οικιστικά συγκροτήματα. Η γη, που προορίζεται να παραμείνει αδόμητη ή που ο χαρακτήρας, η φύση και η μορφή της δεν επιτρέπουν τη δόμηση, υφίσταται τέτοια οικοδομική εκμετάλλευση που η εκτός σχεδίου έχει ξεπεράσει την εντός σχεδίου δόμηση. Η ηπειρωτική ελληνική φύση υφίσταται ανάλογη κακοποίηση και παραμόρφωση. Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής το τερατούργημα που λέγεται πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας επεκτείνεται σε όλη την Αττική, καταστρέφοντας δάση και ορεινούς όγκους. Πρόσφατα η αττική φύση δεν «άντεξε» τη μεγάλη κακοποίηση που υφίσταται και αποφάσισε να τιμωρήσει τους προσβολείς της. Ετσι το άλλοτε δασύτριχο και ήδη φαλακρό βουνό με την ονομασία «Πατέρας» αναγκάστηκε να γίνει για μερικές ημέρες «Τέρας» για να τιμωρήσει τους καταστροφείς της περιοχής. Οργή φύσης. Ατυχώς όμως δεν τιμωρήθηκαν οι πραγματικοί ένοχοι. 

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις σπάνια έδειχναν περιβαλλοντική ευαισθησία. Με την αδιαφορία, την απραξία και την πελατειακή σχέση ή και την ανικανότητα, συντελούσαν στη συνεχή μείωση της έκτασης της δημόσιας γης που την διαχειρίζεται το Δημόσιο για λογαριασμό των ελληνικού λαού. Μέχρι σήμερα έχει χαθεί ή έχει μεταβληθεί (αλλαγή χρήσης γης κ.λπ.) το 70% της ελληνικής δημόσιας γης. Διάφοροι πολίτες καταπατούσαν τη γη (δάση, βουνά κ.λπ.), έκτιζαν χωρίς να ενοχλούνται και με τη μαζική αυθαίρετη δόμηση δημιουργούσαν ψευδοκοινωνικό πρόβλημα, το οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση εκμεταλλευόταν πελατειακά και, ιδίως τις παραμονές των εκλογών, με τη νομιμοποίηση ακόμη και ολόκληρων οικισμών αυθαιρέτων. Ετσι τα βουνά γέμισαν σπίτια, καταστράφηκαν και τα δέντρα, προέβαινε σε νομιμοποίηση ακόμη και ολόκληρων οικισμών αυθαιρέτων. 

Ανάλογη ήταν η τύχη και των δασών και των δασικών εκτάσεων. Σε κάθε εμπρησμό ή πυρκαγιά η εκάστοτε κυβέρνηση σιωπούσε ή περιοριζόταν σε δηλώσεις του τύπου “η κυβέρνηση έκανε το ανθρωπίνως δυνατό”, διαθέτοντας λίγους πυροσβέστες και υποσχόταν ότι “οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν”. Δηλαδή η ίδια υπενθύμιζε στον εαυτόν της αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα, την υποχρεωτική αναδάσωση. Μέχρις εκεί όμως. Πρόγραμμα αναδάσωσης σπανίως εκπονούσαν ή υλοποιούσαν οι δασικές υπηρεσίες, οι οποίες με τον τρόπο τους και αυτές εξυπηρετούσαν κυβερνητικά ή και δικά τους συμφέροντα. 

Οι υπόλοιπες περιοχές που καταστρέφονται με πυρκαγιές (Πεντέλη, Πάρνηθα, Ηλεία, Εύβοια, Ρόδος κ.λπ.) αφήνονται στην τύχη τους. Αντιμετωπίζονται με ψευτοϋποσχέσεις ή με δόσιμο μερικών ευρώ, αντί να σχεδιαστούν με τα πολεοδομικά και χωροταξικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό (λ.χ. Περιοχές Ειδικής Χωρικής Επέμβασης), ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Η αντιμετώπιση του κάθε εμπρησμού ή πυρκαγιάς επαφίεται στον πατριωτισμό των λίγων πυροσβεστών, που «φυλάνε τα έρημα». Το υπέροχο θέαμα της πυρκαγιάς απολαμβάνει ο νεοέλληνας από την ιδιωτική τηλεόραση. Κάποτε ενδιαφερόταν μόνο για το κάψιμο της δικής του αυλής. Σήμερα δεν ενδιαφέρεται ούτε και γι’ αυτό. Πλήρης αφασία. Εχει αποδεχτεί μοιρολατρικά ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Το ευγενές σπορ της καταστροφής των φυσικών οικοσυστημάτων συνεχίζεται. Αλλωστε απομένει μόνο ένα 30% της πανέμορφης ελληνικής γης, το οποίο σιγά-σιγά μειώνεται. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φυσικός χώρος για να αναπνέει ο Ελληνας. Ας ετοιμαζόμαστε, με το ρυθμό που προχωρούν οι πυρκαγιές, οι θεομηνίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι άλλες αιτίες να δεχθούμε τις μελλοντικές καταστροφές της άμοιρης ελληνικής φύσης. 

Ελλάδα, έχεις ταλέντο να αυτοκαταστρέφεσαι! Ελληνική φύση: Ολοι μαζί μπορούμε να σε αποτελειώσουμε. Αιωνία η μνήμη.

 

Υ.Γ. Η μόνη σωτηρία, αν ο Θεός θέλει να προστατεύσει την ελληνική φύση, είναι να παρακαλέσουμε τους μοναχούς του Αγίου Ορους να επιτρέψουν στον άθεο, αλλά όταν κρίνει σκόπιμο “θεοσεβούμενο” σημερινό πρωθυπουργό μας, να ξαναεπικοινωνήσει με την Παναγία. Εφόσον ο Τσίπρας έσωσε την κοινωνία από την καταστροφή της, να Την ικετεύσει να σώσει και τη φύση. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός που μπορεί να το πραγματοποιήσει. Είναι ο μόνος που μπορεί να το πραγματοποιήσει, γιατί θεωρεί ότι ο λαός, εφόσον τον ανέχεται να κυβερνά παρά τη “φτωχοποίησή” του, έχει πάθει “σκλήρυνση κατά… βλάκας”.


NEWSLETTER