Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 15:27

«Ταβάνι» φόρων οδηγεί στο… πάτωμα εσόδων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Ταβάνι» φόρων οδηγεί στο… πάτωμα εσόδων

Το 2016 η κυβέρνηση, με την… προέκταση του τρίτου «αριστερού» μνημονίου, αύξησε σημαντικώς τις φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Αυξάνοντας φόρους και εισφορές, μειώνοντας το αφορολόγητο, κόβοντας συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Και προσδοκούσαν οι οικονομικοί της «εγκέφαλοι» ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής τους επιλογής, το τρέχον οικονομικό έτος, το 2017, θα έχουν σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ότι δηλαδή θα εισπράξουν περισσότερα από τους πολίτες. 

Αμ, δε. Οι εισπράξεις όχι μόνον υστέρησαν κατά ένα δισεκατομμύριο και πλέον, από τον στόχο που είχε τεθεί, αλλά ήταν και, κατά το ίδιο ποσόν περίπου, μικρότερες από εκείνες του 2016. Δείχνοντας στους «εγκεφάλους» αυτούς ότι δεν είναι πάντοτε υποχρεωτικό, όταν ανεβάζεις κι άλλο το «ταβάνι» των φόρων, να ανεβαίνουν αναλόγως και οι εισπράξεις. Διότι υπάρχουν όρια αντοχής των μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων, αυτών δηλαδή από τους οποίους προέρχεται το μέγιστο μέρος της φορολογίας εισοδήματος. Ορια, που όταν ξεπερνιούνται ισχύει πια το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». 

Αδίδακτοι λοιπόν από τη ζωή, από την πραγματικότητα, συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Αυξάνουν κι άλλο την φορολογία. Και καταρτίζουν έναν προϋπολογισμό, στον οποίο εγγράφουν τις προσδοκίες τους για μεγαλύτερα έσοδα. Προσδοκίες που αγνοούν την έννοια του πεπερασμένου. Τον εμφανίζουν μάλιστα ως προϋπολογισμό… κοινωνικής δικαιοσύνης, όταν κύριο γνώρισμά του είναι η σφαγή των φτωχότερων. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη στέρηση του ΕΚΑΣ -το οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και δεν διανοήθηκε να το καταργήσει καμία δεξιά κυβέρνηση έκτοτε- από 140.000 δικαιούχους. Οι οποίοι θα λάβουν την τελευταία δόση με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, και του χρόνου μηδέν.

Αλλο ένα από τα γλαφυρά αυτού του προϋπολογισμού είναι ότι εκείνοι που τάχα θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ με έναν νόμο, με ένα μόνον άρθρο, εγγράφουν αύξηση εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 179 εκατομμύρια. Και με τη γνωστή «δημιουργική λογιστική» εμφανίζουν τον προϋπολογισμό τους πλεονασματικό. Επειδή δεν πληρώνουν τα σχεδόν 5 δισ. που χρωστούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Και επειδή περικόπτουν κι άλλο τις κοινωνικές παροχές σε ανέργους -που αυξάνονται- και όσους έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. 

Κατόπιν όλων αυτών, δεν έχω παρά να επαναλάβω τη χθεσινή κατακλείδα: Μην ακούσω τίποτε για νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτά όλα είναι άκρως… αριστερά και ριζοσπαστικά. Το λέει και ο Αλέξης.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER