Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 17:08

Δρ. Π. Μπαλαούρας: Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία - Η μεταρρύθμιση του κράτους

Γράφτηκε από την
Δρ. Π. Μπαλαούρας: Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία - Η μεταρρύθμιση του κράτους

Aναγκαία προϋπόθεση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση, για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, είναι ένα κράτος αποτελεσματικό και αμερόληπτο, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια και η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης συνιστούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης του κράτους που προτείνουμε. Η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών αποτελεί προφανώς τη βάση για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη, που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρείται από γραφειοκρατία υπέρμετρη και απολύτως αντιπαραγωγική. Η τεχνολογία και κυρίως η ψηφιοποίηση είναι σημαντικό όπλο τόσο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και για τη διασφάλιση της ισονομίας, μέσω του περιορισμού της φυσικής επαφής πολίτη και κρατικού λειτουργού. 

Επιπλέον, μέσω μιας ενισχυμένης Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων (Open Data) θα μπορεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σε δεδομένα χρήσιμα για τον πολίτη και αναγκαία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους έναντι των πολιτών. 

Παράλληλα, η μέσω ΑΣΕΠ αξιολόγηση της δουλειάς των δημοσίων λειτουργών και η επιβράβευση αυτών που εκτελούν με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους, η θέση στόχων τόσο για την απόδοση των υπαλλήλων όσο και για την αποτελεσματικότητα των δομών, ακόμα και η δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου, αποτελούν κίνητρα που βελτιώνουν το παραγόμενο έργο από τη δημόσια διοίκηση και ταυτοχρόνως συνιστούν αντικίνητρα που αποτρέπουν τη δημιουργία πλεγμάτων διαφθοράς. 

Φυσικά, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, ενώ κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, μέσω ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων στα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος που ήδη υπάρχει στα Διοικητικά, θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα βοηθήσει στην ταχύτετερη απονομή της δικαιοσύνης και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη του έργου των δικαστών.

Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία κράτους: οι ίδιοι οι κρατικοί λειτουργοί, η δικαιοσύνη, η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις, καθένας και καθεμιά οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να καταδειχθεί η ζημιά που προκάλεσε και προκαλεί η διαφθορά σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, σε κάθε αξιόλογη επιχειρηματική προσπάθεια, σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της προσωπικότητας και του δυναμικού μας. 

Είναι προφανές ότι προϋπόθεση της ενίσχυσης της διαφάνειας στον δημόσιο βίο αποτελεί και η διαφανής χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων· η γνώμη μου, αλλά και η άποψη της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη δημιουργία ενός αυστηρότερου και αποτελεσματικότερου νομοθετικού πλαισίου, που θα μπορεί να  εγγυηθεί ότι ο κάθε Ελληνας και η κάθε Ελληνίδα θα πρέπει να γνωρίζει από πού προέρχονται οι πόροι των κομμάτων που μετέχουν στην πολιτική ζωή του τόπου και διαχειρίζονται την τύχη του.

 

Δρ. Πέτρος Μπαλαούρας

τ. Επιθεωρητής και 

Διοικητής Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ


NEWSLETTER