Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 09:27

Μακεδονικό: Οδηγούμεθα σε νέα λάθη

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μακεδονικό: Οδηγούμεθα σε νέα λάθη

Ολα, όσα πλαγίως διοχετεύονται, ως πληροφορίες, τόσο εξ Αθηνών όσο και εκ Σκοπίων, κατατείνουν προς το ενδεχόμενο μέσα στο 2018 να γίνει αποδεκτή αμφοτέρωθεν μια «ρεαλιστική λύση» για το όνομα του γειτονικού κράτους.

Με έναν προσδιορισμό πριν από το «Μακεδονία», που θα είναι είτε γεωγραφικός, όπως «Ανω» ή «Βόρεια», είτε διαχωριστικός όπως το «Νέα». Και, δυστυχώς, τα μηνύματα από το δικό μας στρατόπεδο δεν είναι ευχάριστα. Δείχνουν ότι ακόμη επικρατεί θολούρα στις σκέψεις και τα σχέδια των κομμάτων μας. 

Επαναλαμβάνω την ταπεινή μου άποψη: Είναι μέγα λάθος να επιμένουν τα περισσότερα κόμματα σε «γεωγραφικό προσδιορισμό». Δηλαδή στο Ανω ή Βόρεια Μακεδονία. Αυτού του είδους οι προσδιορισμοί είναι πολύ χειρότεροι από το «Νέα Μακεδονία». Και ιδού γιατί:

Οι προσδιορισμοί αυτοί έχουν κυρίως χρησιμοποιηθεί, διεθνώς, για να χαρακτηρίσουν ενιαία εθνικά σύνολα διαιρεμένα σε δύο κράτη, με αυτονόητο το όραμα της επανένωσης. Οπως Βόρεια και Νότια Κορέα, που είναι ένα έθνος, Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ, που ήταν ένα έθνος και επανενώθηκε, Βόρεια και Νότια Υεμένη όπου έγινε το ίδιο, Βόρεια και Νότια Οσετία, όπου διεξάγεται αγώνας για επανένωση. Αρα ένας τέτοιος προσδιορισμός είναι... βούτυρο στο ψωμί της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων. 

Οταν μας προσφέρθηκε το «Νοβοματσεντόνια» ως μια λέξη στο «πακέτο Πινέιρο», στη δεκαετία του ’90, είπαμε όχι. Μετά παρακαλούσαμε να δεχθούν το «Νέα Μακεδονία», το οποίο σήμερα τείνει να συνιστά την καλύτερη λύση. Διότι, σε αντίθεση με τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αυστριακός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, επιβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται για την αρχαία Μακεδονία, αλλά για μια καινούργια χώρα». 

Η Νέα Ουαλία της Αυστραλίας δεν είναι η Ουαλία της Βρετανίας. Ούτε η αμερικανική Νέα Υόρκη είναι το York της Βρετανίας, ούτε η Νέα Ορλεάνη είναι η γαλλική Ορλεάνη. Οπως και το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ δεν είναι το Μεξικό. Αλλά και τα δικά μας Νέα Σμύρνη, Νέα Φώκαια, Νέα Μουδανιά, Νίκαια, Νέα Φιλαδέλφεια κ.ά. δεν είναι οι αντίστοιχες μικρασιατικές «χαμένες πατρίδες». 

Αναγκαστικώς για το θέμα θα επανέλθω και αύριο. Για τα «τρελά» της στάσης κάποιων πολιτικών μας. Σήμερα μένω μόνο στην έκκληση: Ξεφύγετε από τον «γεωγραφικό προσδιορισμό», διότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Αφήνει ανοικτό το παράθυρο της «αλυτρωτικής» προπαγάνδας.

ΑΥΡΙΟ το β’ μέρος

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER