Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 17:03

Γιατί με την Νέα Δημοκρατία: Επιδόματα ή φορολογική μεταρρύθμιση;

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιατί με την Νέα Δημοκρατία: Επιδόματα ή φορολογική μεταρρύθμιση;

 

Από το μπαράζ «μερισμάτων» και «ειδικών βοηθημάτων» που μοιράζει αυτές τις γιορτινές μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορούμε να αντιληφθούμε τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει στον χρόνο που υπολείπεται μέχρι τις εκλογές: Θα μοιράζει παυσίπονα για τη φτώχεια που η ίδια δημιούργησε.

Εχουμε και λέμε: κοινωνικό μέρισμα, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους νέους ανέργους, επίδομα για τους εργαζόμενους της Μάνδρας που δεν μπορούν να εργασθούν λόγω των πλημμυρών, έξτρα κοινωνικό μέρισμα σε ορισμένους νησιώτες ως αντιστάθμισμα της αύξησης του ΦΠΑ, επίδομα για θέρμανση, και προφανώς έπονται κι άλλα... Ολα στην προσπάθεια να ξεγελάσουν όσους μπορούν, μήπως και αποφύγουν την εκλογική συντριβή που τους περιμένει. 

Ξεχνούν όμως ότι οι Ελληνες του 2018 δεν είναι ίδιοι με αυτούς που τους πίστεψαν το 2015. Εχουν στο μεσοδιάστημα ζήσει την πλήρη διάψευση όσων έταζε ο κ. Τσίπρας το 2015, έχουν καταλάβει το μέγεθος της κοροϊδίας του, τον έχουν παρακολουθήσει να διδάσκει την «kolotoumba» και στην αλλοδαπή! 

Εχουν όμως, επίσης, βιώσει με τρόπο οδυνηρό τα αποτελέσματα των ψεμάτων του: Ο άνεργος του 2015 που άρχιζε να βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ, το 2018 είναι άνεργος για τρία ακόμη χρόνια, χωρίς επίδομα ανεργίας πλέον, με ελάχιστες έως καθόλου ελπίδες να βρει μια εργασία στο άμεσο μέλλον, ενώ οι μισθοί πείνας έχουν γίνει πια κανονικότητα, όταν και για όσο υπάρχουν…

Για τον λόγο αυτό, ο νέος άνεργος ξέρει ότι το επίδομα των 400 ευρώ που του προσφέρει εφάπαξ η κ. Αχτσιόγλου είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο - και άρα του στερεί σε βάθος χρόνου την προοπτική εργασίας· ενώ ο πλημμυροπαθής της Μάνδρας γνωρίζει ότι το επίδομα των 650 ευρώ που του δίνεται σήμερα είναι ελάχιστη αποζημίωση σε σχέση με αυτά που του οφείλει η Περιφέρεια Αττικής, διότι η κ. Δούρου δεν προχώρησε τα αντιπλημμυρικά έργα ως όφειλε. 

Γι’ αυτό και τελικά δεν πρόκειται να ξεγελάσουν όσους θα ήθελαν. Διότι από πού προκύπτουν αυτά τα βοηθήματα, επιδόματα, μερίσματα κτλ, αν όχι από τη συνεχή και συνεπή αφαίμαξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που δεν μπορεί να αποκρύψει τα εισοδήματά της και πληρώνει τις αποτυχίες, τις εμμονές και τις κουτοπονηριές αυτής της κυβέρνησης;  

Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις οφείλονται στους γονείς ή και στους παππούδες των νέων ανέργων, στους οποίους μοιράζει η κυβέρνηση φιλοδωρήματα; Πόσες περικοπές έχουν γίνει στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αν βρισκόταν μια κυβέρνηση που να μπορεί και να θέλει να το αξιοποιήσει; Πόσα δισεκατομμύρια στοίχισε η «περήφανη διαπραγμάτευση», τα σπασμένα της οποίας πληρώνουν ακόμη τα συνήθη θύματα; 100 δισ., κατά τους Ευρωπαίους «φίλους» του κ. Τσίπρα. 

Και μήπως δεν είναι οι ίδιοι «φίλοι» που αποκάλυψαν ότι η υπερφορολόγηση των πάντων αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε αφενός να αποφύγει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μη δυσαρεστήσει την εκλογική της πελατεία και αφετέρου για να μοιράζει υπό μορφή βοηθημάτων ό,τι μπορεί στο εκλογικό της ακροατήριο;

Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δε θα βρει πολλούς πρόθυμους να την πιστέψουν. Οπως είμαι εξίσου βέβαιος ότι ο δρόμος των φιλοδωρημάτων δεν οδηγεί πουθενά. Για να μπορέσει η μηχανή της οικονομίας να πάρει μπρος, χρειάζεται βούληση να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όσο κι αν τα διάφορα «κατεστημένα» στη χώρα δυσαρεστηθούν. Και η ΝΔ έχει και τη βούληση και το σχέδιο για να το πετύχει. Κυρίως όμως, δεν έχει εμμονές εναντίον της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης οικονομίας, δεν έχει εμμονές υπέρ όλων αυτών που κράτησαν επί χρόνια τη χώρα πίσω και την κρατούν ακόμα. 

Φίλες και φίλοι, έχουμε ήδη πει ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην προσέλκυση μιας επενδυτικής έκρηξης ύψους €100 δισεκατομμυρίων, μέσα στην επόμενη πενταετία. Προϋποθέτει μια σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών, και έχει στη βάση του μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. 

 

Χαμηλότερη φορολογία

Το πρόγραμμα της ΝΔ για χαμηλότερη φορολογία αναλύεται σε τρεις βασικές επιμέρους παρεμβάσεις. 

Α) Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός των πρώτων δύο ετών ώστε να ελαφρυνθούν όλοι οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία. 

Β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών και της φορολογίας μερισμάτων από το 15% στο 5%, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνεπεία της ελάφρυνσης των βαρών της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. 

Γ) Αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις €10.000 στις €25.000 ώστε να ενισχυθεί η μικρή επιχείρηση και ο ελεύθερος επιχειρηματίας. 

 

Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ

Εκτός από τη μείωση της φορολογίας, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες θετικές παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την επένδυση και προωθούν την ανάπτυξη. 

Α) Σύνδεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με φορολογικά κίνητρα· για παράδειγμα, για κάθε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10% σε μια επιχείρηση 50 εργαζομένων, θα προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες. 

Β) Απλούστευση και τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων. 

Γ) Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου Κεφαλαιουχικών Συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity). Πρόκειται για μια θεσμική πλατφόρμα για την προσέλκυση επενδύσεων και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. 

Δ) Στήριξη της καινοτομίας με την προώθηση του σχεδίου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα, του διεθνούς κύρους Οργανισμού ΥΟΖΜΑ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων/επιταχυντών, την ενίσχυση της δράσης των «επιχειρηματικών αγγέλων» κτλ. 

 

Δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με δράσεις που αφορούν τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις βάσει μιας αποτελεσματικής και συνολικής αναδιάρθρωσης της πτωχευτικής διαδικασίας. 

 

Σε αντίθεση με την ευκαιριακή πολιτική που βλέπουμε να ασκείται επί 3 χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, όταν ο λαός της δώσει την εντολή, θα κυβερνήσει στη βάση ενός συγκεκριμένου, ήδη εξειδικευμένου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος, το οποίο θα έχει στόχο την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της οικονομίας - και όχι το ευκαιριακό μοίρασμα επιδομάτων. Και είναι για τον λόγο αυτό που ο ελληνικός λαός θα την επιλέξει, όταν έρθει η ώρα. 

Αγαπητοί φίλοι, με την ευκαιρία αυτής μας της επικοινωνίας, θα ήθελα να ευχηθώ σ' εσάς και τις οικογένειές σας κάθε καλό για τις άγιες μέρες που διανύουμε, καθώς και υγεία, ευημερία και πρόοδο για το 2018 που μόλις ξεκίνησε. 

Πιστεύω ότι το νέο έτος θα φέρει την κυβερνητική αλλαγή που τόσο χρειάζεται ο τόπος, και μαζί της θα έρθει η ελπίδα και η αισιοδοξία που τόσο μας έλειψαν τα τελευταία χρόνια! 

 

Δρ. Πέτρος Μπαλαούρας

τ. Επιθεωρητής και Διοικητής Νοσοκομείων ΕΣΥ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER