Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 18:49

Λειψυδρία στη Δυτική Μάνη

Γράφτηκε από την
Λειψυδρία στη Δυτική Μάνη

 

Κάνω αυτή την "παρέμβαση" επειδή ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς που βασανίστηκαν το καλοκαίρι. Γνωρίζω τη διαχρονικότητα του προβλήματος και, ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι είναι πρόβλημα πολιτικό (ανεξαρτήτως αν ο κ. δήμαρχος μου είπε ότι υποκινούμαι από την αντιπολίτευση -δεν όφειλε βέβαια να γνωρίζει ότι εγώ ψηφίζω σε άλλο νομό).

Παρόλα ταύτα, υπάρχουν αρμόδιοι και πρέπει να βρεθεί κάποιος που να είναι σε θέση, τουλάχιστον, να ενημερώνει συνολικά και με ακρίβεια.

Το καλοκαίρι που πέρασε για κάποιες περιοχές ήταν βασανιστικό, λόγω της έλλειψης νερού που υπερέβη κάθε προηγούμενο. Η εφημερίδα "Ελευθερία" είχε δημοσιεύσει (και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της) αρκετές φορές για τον Γολγοθά που έζησαν οι κάτοικοι της Μάλτας του Σταυροπηγίου, οι οποίοι έφθασαν σε σημείο να στερηθούν το νερό για 5 ημέρες νυχθημερόν και, όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι υπήρχε νερό από τις 2 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί, το πολύ. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους κατοίκους στην υποβολή ερώτησης προς τον δήμο, η οποία επίσης είχε δημοσιευθεί στην "Ελευθερία".

Η ερώτηση απαντήθηκε εκπρόθεσμα, δηλαδή εκτός του διαστήματος των 40 ημερών από την κατάθεσή της και με παρέμβαση που χρειάστηκε να γίνει από τον Συνήγορο του Πολίτη. Μάλιστα, ο δήμος στην επικοινωνία του με τον εκπρόσωπο του Συνηγόρου εξέθεσε σαν δικαιολογία ότι θεώρησε ως απάντηση στο ερώτημα την τηλεφωνική επικοινωνία με έναν εκ των υπογραφόντων την ερώτηση (εμένα), παρόλο που η ερώτηση κατετέθη 3 ημέρες αργότερα από την εν λόγω επικοινωνία. Βέβαια, στη γραπτή απάντηση λέει ότι δεν είχε απαντήσει λόγω φόρτου εργασιών. Προφανώς δεν ήταν εύκολο να κατασταλάξει στην αιτία της καθυστέρησης. Εν πάση περιπτώσει, ας μπούμε στην ουσία της απάντησης.

Μεταξύ άλλων, ένα σκέλος της ερώτησης αφορούσε την ποιότητα του ύδατος καθώς ενημερωθήκαμε από αρμόδιους ότι οι τόσο συχνές αυξομειώσεις στο δίκτυο προσβάλλουν την ποιότητα του νερού κυρίως όσον αφορά την χλωρίωση κ.λπ. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε να αποσταλεί η τελευταία χημική ανάλυση του νερού του τοπικού δικτύου. Αντ' αυτής μας δόθηκε διαβεβαίωση ότι η ποιότητα του ύδατος "παρακολουθείται συστηματικά". Δεν υπάρχουν μετρήσεις; Υπάρχουν και δεν τις δημοσιεύουν για λόγους... εθνικής ασφαλείας; Αυτοί ξέρουν.

Σε άλλο σκέλος θιγόταν η διάκριση των οικισμών, καθώς τουριστικοί οικισμοί (όχι μόνο παραθαλάσσιοι) δεν στερούνται ύδατος. Ως είναι προφανές διαψεύσθηκε...

Τέλος, η πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που διάβαζε κάποιος στην επιστολή (καθώς τα υπόλοιπα ήταν λίγο-πολύ λογικά και αναμενόμενα από πλευράς της δημοτικής αρχής), ήταν η απάντηση στο σκέλος που αφορούσε αμιγώς την λειψυδρία: "Το πρόβλημα περιορισμένης παροχής ύδατος και η προσπάθεια αντιμετώπισής της μέσω της διακεκομμένης υδροδότησης είναι παλαιό, γνωστό και έχει γίνει εν μέρει αποδεκτό από τους κατοίκους", γράφει η απάντηση. Μιλούν για προσπάθεια αντιμετώπισης μέσω διακεκομμένης υδροδότησης. Αυτό όταν είναι συνεχώς τα ίδια χωριά που δεν έχουν νερό! Ενα χωριό -και ίσως πολλά άλλα- δεν έχει νερό όλο το καλοκαίρι και, αν κάποιος δεν έχει δεξαμενή, πρέπει να λειτουργεί σε ωράριο νυχτερίδας και αυτό γίνεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης! Επίσης η δημοτική αρχή έχει συμπεράνει ότι το πρόβλημα είναι αποδεκτό από τους κατοίκους! Δεν ξέρω από ποια δεδομένα τεκμαίρεται αυτό, αλλά δεν είναι κακή μια απόπειρα επαφής με την πραγματικότητα (όσο κι αν πονάει), στη θλιβερή περίπτωση που όντως πιστεύουν κάτι τέτοιο. Είναι από τις περιπτώσεις που ελπίζεις να μην πιστεύουν αυτά που λένε (γράφουν εν προκειμένω).

Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο...

(Επειδή η απάντηση δόθηκε σε έντυπη μορφή, γνωστοποιώ τον αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε όποιον την επιθυμεί: 7393/14.12.2017, Δήμος Δυτικής Μάνης).

 

Βασίλειος Ν Μηλιώνης


NEWSLETTER