Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 13:06

Σιγά… στρατάρχα την «ανακάλυψη»!

Γράφτηκε από τον
Σιγά… στρατάρχα την «ανακάλυψη»!

Μεγάλη ανακάλυψη έκανε ο στρατηλάτης Καμμένος. Βρήκε προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας, όπου η σημερινή ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Βαρντάρσκα».

Μόνο που αυτό το ντοκουμέντο το είχα αναδείξει στη μεγάλη έρευνα που έκανα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το 1991. Ερευνα τόσο τεκμηριωμένη, ώστε ξένα πανεπιστήμια ζήτησαν αντίγραφα από τον σταθμό.

Κακά τα ψέματα. Δεν γίνεται να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας πίσω στη «Βαρντάρσκα», δηλαδή «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Πέραν όσων πριν λίγες ημέρες έγραψα για τα λάθη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολεμικής Ελλάδος, θα σταθώ στην πρόσφατη περίοδο, όταν ο Γκλιγκόροφ ανακήρυξε την ανεξαρτησία των Σκοπίων. Τότε, γράφοντας το βιβλίο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», δεν μάσησα τα λόγια μου. Και ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός «κατάπιε», και στο βιβλίο και στην παρουσίασή του, στην οποία ήταν παρών, την κριτική μου για τα λάθη της κυβέρνησής του. Λάθη:

• Ενός υπουργού Εξωτερικών, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν αντελήφθη ούτε την ακριβή δύναμη που είχε στην ιστορική όσο και τραγική ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε τη σημασία της φράσης «ό,τι ζητήσεις από τους Γερμανούς θα το πάρεις» που του είπε ο πρωθυπουργός του, ως την απλούστερη πρακτική οδηγία, καθώς αναχωρούσε για τη μοιραία συνάντηση. Και ενέπλεξε το όλο θέμα στους περίφημους τρεις όρους, στους οποίους εν συνεχεία ενεπλάκη ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, ενώ ο όρος ήταν ένας και  μόνο. Η μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

• Ενός πρωθυπουργού που παρά τις επιτυχίες του στη Λισσαβόνα έδινε έναν αγώνα για το όνομα της νέας αυτής χώρας, για τον οποίο πολλές φορές έχει πει ότι δεν πίστευε. Κι αν δεν πιστεύεις μια υπόθεση, δεν φτάνει η ψυχρή λογική για να την κερδίσεις. Εδώ ό,τι και να μου λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε... νεκρό δεν θα με πείσει πως είχε δίκιο. Ενεπλάκη και ο ίδιος στην ολέθρια συλλογιστική τού πώς να «κερδίσει χρόνο», ενώ ο χρόνος ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι λειτουργούσε εναντίον μας διότι όλοι, πλην ημών, συνήθιζαν να αποκαλούν, έστω χάριν... ευκολίας, το νέο κράτος ως απλή και σκέτη «Μακεδονία».

Τώρα όσοι οδηγούν τα πράγματα στο να χάσουμε και πάλι χρόνο, προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία, την παγίωση των τετελεσμένων. Ο χρόνος ευνοεί εκείνους που προσδιορίζονται ως «μακάριοι οι κατέχοντες».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER