Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 14:43

Στατιστικά «παίγνια»

Γράφτηκε από τον
Στατιστικά «παίγνια»

 

Το μοιραίο 2015, με τα «παίγνια» του Βαρουφάκη και τις κυκλοθυμίες και παλινδρομήσεις του Τσίπρα, το πληρώσαμε ακριβά ως εθνική οικονομία. Με ένα κόστος που διεθνώς καταγράφεται σε ύψος άνω των 80 δισεκατομμυρίων.

Αλλά δεν έχασε μόνο η εθνική οικονομία, ο δημόσιος μπεζαχτάς. Εχασαν και οι απλοί άνθρωποι. Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Συμφώνως λοιπόν προς αυτά τα στοιχεία, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε το 2015 κατά 0,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εισόδημα του 2014 και διαμορφώθηκε στο ύψος των 16.294 ευρώ. Μόνο που αυτή η στατιστική απεικόνιση δεν αποδίδει το μέγεθος της απώλειας των πενεστέρων Ελλήνων. Διότι σε αυτούς τους υπολογισμούς μπαίνουν στο ίδιο σακί τα αυξημένα εισοδήματα των πλουσιοτέρων, που πάντοτε βγαίνουν κερδισμένοι σε περιόδους κρίσεων, με τα μειωμένα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ή τα γλίσχρα επιδόματα των ανέργων και βγαίνει ο μέσος όρος.

Είναι σαν να προσθέτουμε τα αυξημένα δισεκατομμύρια π.χ. του Μαρινάκη, του Σαββίδη και του Μελισσανίδη, στη σύνταξη τη δική μου και στο μηδενικό εισόδημα της άνεργης γυναίκας μου, να διαιρούμε διά του 5 και να βγάζουμε ότι εγώ και εκείνοι έχουμε μέσο «κατά κεφαλήν εισόδημα» μερικά δισεκατομμύρια.

Ακριβώς γι’ αυτό, όταν πάμε στις περιφέρειες της χώρας, εκεί όπου ο συγκεντρωμένος πλούτος είναι λιγότερος από όσον καταγράφεται στην πρωτεύουσα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Στη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, που παραμένει η Ηπειρος το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε στα 11.500 ευρώ (-1,1%), στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στα 11.164 ευρώ (-1,4%) και στο Βόρειο Αιγαίο στα 12.582 ευρώ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση (-2,3%).

Αλλά είπαμε: Η στατιστική είναι η πόρνη της πολιτικής. Κάνει τα κέφια όλων των πελατών της. Οπως για παράδειγμα τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης και δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τις παραδουλεύτρες της στην ΕΡΤ και άλλα φίλια μέσα «ενημέρωσης» να πανηγυρίζουν.

Χωρίς καμία ανάλυση του είδους αυτών των εμφανιζόμενων ως νέων προσλήψεων. Ιδίως νέων ανθρώπων. Με την μερική απασχόληση, είτε μειωμένου ωραρίου, είτε μειωμένων ημερών και με αμοιβές που κινούνται στα όρια του… χαρτζιλικιού, από 100 έως 300 ευρώ τον μήνα.

Στατιστικώς πάμε καλύτερα και πραγματικώς πολύ χειρότερα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER