Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 20:17

Η «χρονιά του σκύλου»: οι 9+9 στρατηγικές προτεραιότητες για τη Μεσσηνία το 2018 (Μέρος Β’)

Γράφτηκε από
Η «χρονιά του σκύλου»: οι 9+9 στρατηγικές προτεραιότητες για τη Μεσσηνία το 2018 (Μέρος Β’)

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

Παρά τη σημασία των έργων υποδομής, που  αναλύθηκε στην προηγούμενη παρέμβασή μας, τη νέα χρονιά έχει ανατείλει για τη Μεσσηνία και μια σειρά παράλληλων προκλήσεων στον αναπτυξιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, τις οποίες αξίζει να αναδείξουμε εκτενέστερα:

1. Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Διεθνής στα χαρτιά και διαρκώς ανερχόμενος στην κυκλοφορία, ο αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αδυνατεί να εξυπηρετήσει πλέον τις ανάγκες των επιβατών. Με την κυβέρνηση να στερείται συγκεκριμένου σχεδίου, την Περιφέρεια να είναι παραδομένη στις «ονειρώξεις» του επικεφαλής της για δημιουργία αεροδρομίου…στην Τρίπολη και το Δήμο να αδυνατεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, η χρονιά προδιαγράφεται στάσιμη. Μοναδική λύση η παραχώρηση της λειτουργίας του σε αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα με συμβατική δέσμευση υλοποίησης των αναγκαίων έργων αναβάθμισής του, και μάλιστα με διαδικασίες «fast track», ώστε να αναδειχθεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο-πρότυπο και εναλλακτικό του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

2. Η παραμονή και αναβάθμιση των στρατιωτικών μονάδων. Το 2018 ξεκίνησε με δυσοίωνα μηνύματα περί άμεσης αναστολής λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα και οι αντιδράσεις των αρμοδίων είναι μάλλον αναιμικές. Επιβάλλεται η συστράτευση για την παραμονή της μονάδας ως ενεργής, κατόπιν σύνταξης οικονομοτεχνικής μελέτης με τη συμβολή όλων των φορέων, που θα αναδεικνύει τη στρατηγική υπεροχή της. Ενεργοποίηση απαιτείται και για την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην 120 Π.Ε.Α.

3. Η εκκίνηση του έργου «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» στην Καλαμάτα. Παρά τη δικαιολογημένη κριτική για προβληματικό σχεδιασμό, μηδενική στήριξη στις γειτονιές και ελλειμματική κοινωνική διάσταση, το έργο των 9 εκατομμυρίων Ευρώ φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του στην παραλία και το ιστορικό κέντρο. Η χαμένη ευκαιρία να αποδώσει ουσιαστική προστιθέμενη αξία μπορεί να αναπληρωθεί εν μέρει με προώθηση των προβλεπόμενων πόρων του για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων στην πόλη.

4. Η έναρξη του συστήματος κεντρικής διαχείρισης των απορριμάτων. Έργο-έμβλημα για την Περιφέρεια που καθυστερεί, κυρίως,  με κυβερνητική ευθύνη. Αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο και να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο, παρά τις εύλογες ανησυχίες για ανετοιμότητα και επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας.

5. Η επέκταση της Costa Navarino.  Έργο με αυτονόητη σημασία για την τοπική ανάπτυξη. Ευχή και ελπίδα να λειτουργήσει άμεσα η επόμενη φάση της επένδυσης στην Πύλο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή της Μεσσήνης και της Καλαμάτας.

6. Η ανάδειξη του χώρου της Αρχαίας Θουρίας. Οι άοκνες προσπάθειες της ομάδας της Ξένης Αραπογιάννη, με περιορισμένη στήριξη Δήμου και ιδιωτών,  έχουν αποφέρει θαυμαστά αποτελέσματα. Με συντονισμό των προσπαθειών, το 2018 μπορεί να είναι η χρονιά έναρξης της επισκεψιμότητας του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της ανατολικής Μεσσηνίας, με προφανή οφέλη για την περιοχή.

7. Η ενίσχυση των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Παρά τα θετικά πεπραγμένα της διοίκησης τα περασμένα χρόνια, οι προκλήσεις παραμένουν. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην περαιτέρω  στελέχωση των μονάδων με καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη λειτουργία τους και να μειωθούν οι διακομιδές. Προτεραιότητα στις υποδομές πρέπει να έχει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ώστε να αποτραπεί κάθε σχέδιο υποβάθμισής του.

8. Η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας της Πύλου. Εγχείρημα που έχει σημαδευτεί από  αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, παρά τη δεδομένη σημασία του για τον τουρισμό της δυτικής Μεσσηνίας. Αναμένεται επιτέλους να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει η θετική του απόδοση.

9. Η επερχόμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Παρ’ ότι έχει προ πολλού εξαγγελθεί, καθυστερεί λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων. Προτεραιότητα για τη Μεσσηνία πρέπει να αποτελέσει η διεκδίκηση ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, η στήριξη της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και η ανανέωση πολιτικών και προσώπων και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης.

Το 2018 έχει ξεκινήσει σε περιβάλλον στασιμότητας για τη Μεσσηνία. Αναμένεται λοιπόν η αφύπνιση όλων, υπευθύνων και μη, ώστε να πάμε μαζί την πατρίδα μας μπροστά.

 

*Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.


NEWSLETTER