Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 13:26

Εμείς ξέρουμε και από λάδι και από λάδωμα

Γράφτηκε από τον

Ξεκινώ επαναλαμβάνοντας ένα σημείο από το χθεσινό κείμενο για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, που θα διαμορφώνει από δω και πέρα το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ως την ώρα των εκλογών: «Σκάνδαλο φυσικά και υπάρχει.

Είναι οι σκανδαλώδεις τιμές στις οποίες πωλεί τα φάρμακά της η συγκεκριμένη εταιρεία και οι πρακτικές που ακολουθεί διεθνώς, για να επιβάλει την κυριαρχία της, λαδώνοντας κατά σύστημα».

Στάθηκα ενδεικτικώς στο αντικαρκινικό φάρμακο που παίρνω εγώ. Για το οποίο, με τη συνεργασία του Γιάννη και της Λούνας, μόνιμων «ανταποκριτών» μου στο Λονδίνο, βρήκα ότι το εκεί ΕΣΥ, κρίνοντας την τιμή που επέβαλε για το συγκεκριμένο φάρμακο η Novartis ως προϊόν αισχροκερδούς εκμετάλλευσης των καρκινοπαθών, το αντικατέστησε με γενόσημο.

Μέλη της οικογένειας Τσοκάνη, «ανταποκριτές» μου στη Στοκχόλμη, έσπευσαν να αναζητήσουν το συγκεκριμένο φάρμακο και το βρήκαν στην τιμή των 847,67. Γιατί εκεί το πληρώνουν λιγότερο από 850 και εδώ κάτι παραπάνω από 1.300 ευρώ; Ασφαλώς μπορείτε να φαντασθείτε την απάντηση.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η διαφορά, που δεν είναι για πέντε-δέκα ευρώ αλλά για ολόκληρο πεντακοσάρικο, οφείλεται στο ότι εμείς ξέρουμε και από λάδι και από λάδωμα. Οχι, δεν τους έπιασαν κορόιδα οι πωλητές της Novartis τους δικούς μας «αρμόδιους» για τις προμήθειες φαρμάκων στο ΕΟΠΥΥ ή τους άλλους φορείς περίθαλψης και στα νοσοκομεία. Αντιθέτως τους βρήκαν πολύ «ξύπνιους» και «σαΐνια» στα παζάρια.

Αναρωτηθείτε πόσοι άνθρωποι παίρνουμε αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο για μια τριετία και κάντε απλή αριθμητική. 500x12x3. Μας κάνουν 18.000 ανά ασθενή στην τριετία. Για 100.000 καρκινοπαθείς, 1.800.000 περισσότερα από ό,τι πληρώνουν στη Σουηδία. Ε, να μην βγει ένα «δωράκι» για όποιον κάνει στραβά μάτια, είτε μιλάμε για γιατρούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, ακόμη και πολιτικούς;

Δεν πιστεύω ότι ο δικαστής Πικραμμένος στις 22 μέρες της υπηρεσιακής πρωθυπουργίας του πρόλαβε να ατιμάσει μια ζωή. Ούτε ότι οι περισσότεροι από τους κατονομαζόμενους πολιτικούς έχουν λερώσει τα χέρια τους. Και ελπίζω εκείνοι που πράγματι τα έχουν πάρει -και υπάρχουν αρκετοί μη πολιτικοί- να μην έχουν την ίδια τύχη με τους πολιτικούς, για τους οποίους μόνο αν αποδειχθεί ότι ξέπλυναν μαύρο χρήμα δεν παραγράφεται η υπόθεση. Να μην έχουμε γενική παραγραφή, όπως έχει συμβεί σε άλλες υποθέσεις, όταν η παραγραφή των πολιτικών ευνόησε και τους άλλους.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr