Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 16:00

Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία: Στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία

Γράφτηκε από την

 

Του Δρος Πέτρου Μπαλαούρα

τ. Επιθεωρητή και διοικητή Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ.

 

Γιατί η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, διαφορετικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, που θα στηρίζει την καινοτομία και θα προωθεί την εξωστρέφεια αξιοποιώντας τους τομείς της οικονομίας, στους οποίους η χώρα μας έχει διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέτοιοι τομείς είναι, μεταξύ άλλων, η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

 

Πρωτογενής τομέας

Η χώρα μας έχει πολλά και πολύ ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία με κατάλληλο σχέδιο και έξυπνη προώθηση μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού παράγοντας πλούτο και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον πρωτογενή τομέα εστιάζει στον επιχειρηματία-αγρότη, αυτόν δηλαδή που παίρνει ρίσκο, εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές και επιδιώκει την ολοένα μικρότερη εξάρτησή του από το κράτος.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και δανειοδότησης του αγροτικού τομέα. Αμεση ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής DG AGRI και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων, με στόχο τη μόχλευση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων προς τον αγροτικό τομέα.

Αμεση ενεργοποίηση όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν σε επενδύσεις και που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και της καινοτομίας.

Ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, κυρίως αυτών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Σύσταση οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, με στόχο τη μείωση των εξόδων και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Με αυτές τις οργανώσεις παραγωγών η ΝΔ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα διαλέγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, δεσμεύεται για τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου που θα αναλάβει τη θεσμική εκπροσώπηση των παραγωγών στον διάλογό τους με την Πολιτεία για κάθε θέμα που τους ενδιαφέρει.    

Τέλος, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού των χρήσεων γης ανά περιοχή, ενώ εξίσου σημαντική είναι η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση, βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και χημικών. Αυτή σύνδεση θα πολλαπλασιάσει τα ωφελήματα για όλους τους συμμετέχοντες.

 

Τουρισμός

Τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι γειτονικές τουριστικές αγορές έχουν αυξήσει τις ροές τουριστών στη χώρα μας. Προκειμένου, όμως, αυτή η αύξηση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, χρειάζονται επενδύσεις που, κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να ξεπεράσουν τα €20 δισ. τα επόμενα 7 χρόνια.

Η ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών μονάδων (αλλά και τη δημιουργία νέων) είναι υψίστης προτεραιότητας για εμάς, ενώ η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, λιμάνια και μαρίνες), με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Θεωρούμε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα σέβεται το περιβάλλον και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Παράλληλα,  εμμένουμε στην πρότασή μας για κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του Φ.Π.Α. στη διαμονή και την εστίαση.        

Επίσης, πρόκειται να θεσπίσουμε νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και για την τουριστική κατοικία, έναν τομέα που μπορεί να προσελκύσει σημαντικά έσοδα, στη βάση μιας συνεκτικής πολιτικής προσέλκυσης πολιτών τρίτης ηλικίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος μας η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο ορεινός και ιαματικός τουρισμός, ο τουρισμός πόλεων.     

Κομβικό ρόλο στην προώθηση του σχεδίου μας για τον τουρισμό μπορεί να παίξει ο Ε.Ο.Τ., στο μοντέλο λειτουργίας του οποίου πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ενώ η μεγαλύτερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

 

Ναυτιλία

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση ενός από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας, της ναυτιλίας, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Ενίσχυση της ελκυστικότητας της ελληνικής σημαίας, πρωτίστως για τους Ελληνες πλοιοκτήτες. Σε μια εποχή που η αλλαγή σημαίας γίνεται ηλεκτρονικά και σε λίγες ώρες, πρέπει να κρατήσουμε και να αυξήσουμε τις σημαίες μας.

Η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου αποτελεί αποτελεσματικό μέσο, ενώ οφείλουμε να ενθαρρύνουμε αποφασιστικά την πραγματοποίηση επενδύσεων σχετικών με τη ναυτιλία εντός Ελλάδας. Προς τον σκοπό αυτό, η αποσαφήνιση του ζητήματος της φορολογικής κατοικίας είναι, κατά τη γνώμη μας, απαραίτητη. Το ίδιο απαραίτητη είναι η χορήγηση κινήτρων, η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας και ο σαφής καθορισμός του χωροταξικού πλαισίου.