Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:58

Εξασφαλίσαμε θέμα και θέαμα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εξασφαλίσαμε θέμα και θέαμα

Η κατάστασή μου δεν μου επέτρεψε να παρακολουθήσω την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διάβασα όμως, μόλις συνήλθα κάπως. Και ομολογώ ότι έπεσα έξω στην εκτίμησή μου ότι δεν θα προχωρούσε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το ανήγγειλε πάντως. Οπερ σημαίνει ότι επί μήνες θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε. Να ασχολούμεθα με επεισοδιακές καταθέσεις ενώπιων βουλευτών-ανακριτών, αντί το σκάνδαλο να ερευνάται από τους φυσικούς δικαστές.

Για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι προανακριτικές επιτροπές της Βουλής, αρκεί να θυμόμαστε μόνον ετούτα: Οτι είχαν βγάλει «λάδι» και είχαν αποδώσει «καθαρό» στην κοινωνία και τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Που δεν θα δικαζόταν ποτέ, αν δεν έχανε την υπουργική και βουλευτική ιδιότητά του και δεν τον περιελάμβαναν οι φυσικοί δικαστές. Οτι, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, ούτε για το σκάνδαλο της Ζήμενς κατάφερε η Βουλή, ως «δικαστικό όργανο», να στήσει κάποιον πολιτικό στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ενώ για το περίφημο Βατοπέδιο, η κατάληξη ήταν να δικαιωθεί πανηγυρικώς ακόμη και ο Εφραίμ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πίστεψα ότι θα επικρατούσε η κοινή λογική. Οτι θα αφηνόταν η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να αναζητήσει και να βρει τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες δωρολήπτες της Novartis. Αυτούς, για τα «δωράκια» των οποίων, άλλοτε σε «ρευστό» και άλλοτε με παροχές πολυτελούς φιλοξενίας με συνεδριακά ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, έχουμε πληρώσει οι φορολογούμενοι, πράγματι, πολλά δισεκατομμύρια. Και έχουν «γονατίσει» οι ασφαλιστικοί μας οργανισμοί από τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, εξοπλισμού και αναλωσίμων.

Αντ’ αυτού επελέγη το πολιτικό θέαμα και ακρόαμα. Αλλο ένα τσίρκο που θα δίνει τροφή στις καφενειακές αντιπαραθέσεις, με τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις που θα παρακολουθούμε από τους καναπέδες. Ωσπου να καταλήξει και αυτό ως μια φούσκα, ως προς την πολιτική του διασταση.

Δεν απομένει παρά να κλείσω με ένα απόσπασμα από το ποίημα «Εν άστει άλλοτε», της συλλογής «Φιλήσυχοι Πολίτες»:

Πολύ καλά τα πράγματα ως έχουνε.

Και τσίρκα μπόλικα περνάνε απ’ την πόλη μας

και πλήθος παραστάσεις η Αρχή μας οργανώνει.

Αλλωστε δεν χρειάζεται να βγεις μες στη βροχή

δημόσια θεάματα ζητώντας.

Ετούτος ο καινούργιος άρχοντας,

τα μάλα χουβαρντάς, μας εξασφάλισε

ψυχαγωγία διαρκή μέσα στο σπίτι.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER