Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 14:54

Για να μην… μας ζηλεύουν οι Βούλγαροι

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για να μην… μας ζηλεύουν οι Βούλγαροι

Υπό τον ορυμαγδό των επικοινωνιακών εντυπώσεων περί το σκάνδαλο των φαρμάκων, πέρασε στα «ψιλά» μια έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί που ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στην Περιφέρεια Αττικής.

Αν επρόκειτο για έρευνα που έγινε για λογαριασμό αντιπολιτευομένου την κυβέρνηση κόμματος ή μέσου ενημέρωσης, θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι η εταιρεία Marc, που την διεξήγαγε, εκτέλεσε «παραγγελιά» εκείνου που την πλήρωσε. Αλλά έχουμε να κάνουμε με έρευνα που παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τα δε αποτελέσματά της παρουσιάσθηκαν επισήμως από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, που είναι το δεύτερο μεγάλο «αστέρι» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει λοιπόν να σταθούμε επιγραμματικώς στις βασικές διαπιστώσεις της, οι περισσότερες των οποίων περιγράφουν τι συμβαίνει όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα:

- Ενα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του, ούτε τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων.

- Μισθοί 360 ευρώ για 600.000 εργαζομένους.

- Το 57% των προσλήψεων του τελευταίου 12μήνου αφορά μερική απασχόληση.

- Η μερική απασχόληση στις γυναίκες και στους νέους εργαζομένους 18-34 ετών ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

- Το 25% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια δεν έχει πλήρη ασφάλιση. 

- Ενας στους πέντε εργαζομένους με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

- Οι 6 στους 10 ανέργους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια.

- Επίδομα ανεργίας λαμβάνει μόνον ο ένας στους δέκα ανέργους.

Προσθέστε και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως νέοι, υποαπασχολούνται σε αντικείμενα εργασίας που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητά τους, με τις σπουδές τους. Προσθέστε επίσης το ότι οι περισσότεροι απαντούν πως οι υπερωρίες που κάνουν είναι συνήθως απλήρωτες. Οτι ασφαλίζονται για πολύ λιγότερο χρόνο από όσο πράγματι απασχολούνται. Και θα έχετε τον θρίαμβο της «αριστερής» πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, που τάχα βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων.

Ας μην γκρινιάζουμε. Είναι πολιτική ισότητας. Εξασκούμεθα μισθολογικώς και συνταξιοδοτικώς όλο και περισσότερο με τη Βουλγαρία. Οπότε δεν κινδυνεύουμε να μας ματιάζουν ζηλεύοντάς μας οι γείτονές μας. Λίγο το έχετε; «Εμπρός της γης οι…ματιασμένοι».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER