Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 18:13

Υποχρέωση σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων

Γράφτηκε από την

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συνεδρίασε εν ολομελεία και εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 660/2018 απόφασή του, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Μάλιστα, αιτιολόγησε, όπως ήταν υποχρεωμένο, την απόφασή του με συγκεκριμένη αιτιολογία, όπως έκριναν οι εμπειρότατοι δικαστές που ψήφισαν.

Η απόφαση αυτή διέρρευσε, αφού δημοσιεύθηκε στον Τύπο, και προκλήθηκαν εκατέρωθεν αντιδράσεις από πολιτικούς και μη κύκλους. Πολλοί επιχείρησαν να εκφραστούν δημόσια κατά της απόφασης με βαρείς χαρακτηρισμούς, μη σεβόμενοι αυτή, επειδή είχαν αντίθετη άποψη και θέση. Οι πολιτικές δυνάμεις εξέφρασαν, ανάλογα με το συμφέρον τους, θετική ή αρνητική άποψη. Η Δημόσια Διοίκηση, μέσω των οργάνων της (υπουργείο Παιδείας) εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αυτή «συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών αντιλήψεων». Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν από κόμματα και πολιτικούς φορείς, ανάλογα με τις σκοπιμότητες του κάθε αντιδρώντος.

Ο καθένας και η καθεμιά έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, υπέρ ή κατά της οποιασδήποτε αποφάσεως, ελεύθερα και αναντίρρητα. Ομως, άπαντες έχουμε την υποχρέωση να σεβόμαστε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, να τις αποδεχόμαστε, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτές, να τις εφαρμόζουμε και να εκφράζουμε θεσμικά και νόμιμα τις όποιες αντιρρήσεις κατά αυτών, όπως προβλέπει ο νομοθέτης με ένδικα μέσα, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων.

Η επίθεση κατά των δικαστών, επειδή έκριναν για ένα ζήτημα της αποκλειστικής τους αρμοδιότητας, από διάφορους κύκλους, κομματικούς ή μη, αφενός δεν τιμά τους αντιδρώντες, αφετέρου δε, είναι παράνομη, καθώς η διοίκηση οφείλει να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις και να τις εφαρμόζει. Η όποια αντίθεση, διαφωνία και αντίδραση κατά της όποιας δικαστικής απόφασης ασκείται και εκφράζεται μόνον με τα νομικά μέσα που προβλέπει η νομοθεσία μας και όχι με εκφράσεις λαϊκισμού και εντυπωσιασμού.

  

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος