Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 14:11

Η «πόλη του Θεού»: η πρόκληση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για μια νέα εποχή στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από

 

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου*

Για πολλούς συμπατριώτες μας, οι σημερινοί κρατικοί θεσμοί θεωρούνται απόμακροι και ξένοι. Τούτο ισχύει ακόμα και για τα «κύτταρα» της δημοκρατίας, τους δήμους, όπου η εξουσία ασκείται πρακτικά από ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων περιμετρικά του εκάστοτε δημάρχου, με τους πολίτες να αδυνατούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους σε κρίσιμους τομείς. Και η περίπτωση της Καλαμάτας δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση. Η θετική απάντηση στις προκλήσεις αυτές, μπορεί να είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες και δυνατότητες προς όλους, προς άρση των ανισοτήτων μεταξύ δημοτών στο κέντρο, τις γειτονιές και τα χωριά, και με ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των αρχόντων. Καιρός να περάσουμε στην πράξη.

 

Ενα «κλικ» με πολλαπλά οφέλη για όλους

Η ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πόλη μας μπορεί να αποφέρει προστιθέμενη αξία σε μια σειρά τομέων και ειδικότερα:

• Στη διαφανή λειτουργία των θεσμών: με την καθιέρωση ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων δημοτικών οργάνων, με επέκταση των διαθέσιμων ανοικτών δεδομένων για τους πολίτες, με δημιουργία πλατφόρμας διαβούλευσης των σχεδίων διοικητικών πράξεων κρίσιμου ενδιαφέροντος αλλά και την προοδευτική  συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις του δήμου μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.

• Στην τουριστική ανάπτυξη: με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού portal σε πολλές γλώσσες και με αποστολή τόσο την παροχή πληροφοριών όσο και συναφών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της Καλαμάτας καθώς και μιας πληροφοριακής εφαρμογής για τα δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών κάθε είδους (λεωφορείων, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών).

• Στην αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των δημοτών: με την καθολική ηλεκτρονική διακίνηση και χορήγηση πιστοποιητικών και την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, τη δημιουργία ανοικτής στους πολίτες, διαδραστικής πλατφόρμας για την έγκαιρη δήλωση και το γεωγραφικό εντοπισμό των βλαβών στις υποδομές, την ύδρευση, το φωτισμό, την οδοποιία, ώστε να διευκολύνεται ο προγραμματισμός της αποκατάστασής τους.

• Στην ενίσχυση της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας: με την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ηλεκτρονικής επιτήρησης ευάλωτων περιοχών σε κρούσματα εγκληματικότητας και κρίσιμων σημείων για την οδική ασφάλεια  και τη δημιουργία μηχανισμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τηρουμένων πάντοτε των αυξημένων, πλέον, εγγυήσεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, σημαντική συμβολή στην πρόληψη και την επιτυχή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μπορεί να έχει η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ενημέρωσης και «συναγερμού» με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και κατάλληλο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων.     

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την επιτυχή μετάβαση της Καλαμάτας στην  ψηφιακή εποχή, είναι αναγκαία η συνεργασία με τους πρωτοπόρους επιστημονικούς φορείς και η αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών στον τομέα.

 

Το «κλειδί» της νέας εποχής

Στη συνείδηση και τις συζητήσεις μας, η Καλαμάτα θεωρείται -όχι άδικα- «ευλογημένος τόπος». Ακόμα και ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο παραγωγής δικών του chips για συσκευές Mac με την κωδική ονομασία… «Kalamata». Για να υλοποιηθεί όμως η διαπίστωση αυτή, απαιτείται μια νέα πολιτική αντίληψη με προτεραιότητα στις αρχές της συλλογικότητας, της ισοτιμίας κέντρου-δημοτικής περιφέρειας και της διαφάνειας. Και η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα είναι ο καταλύτης, το «κλειδί» της νέας εποχής για την πόλη και τους -ενεργούς- πολίτες της. Μιας εποχής που μπορεί σύντομα να αποτελεί πραγματικότητα.

 

* Ο Νίκος Θεοδώρου είναι Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.