Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 11:09

Αλλη μια φορά «περιορίζονται» οι… ορντινάτσες

Γράφτηκε από τον

 

Δυσκολεύομαι πια να θυμηθώ πόσες φορές έχω ακούσει από υπουργικά χείλη την ίδια εξαγγελία και πόσες φορές αποδείχθηκε «έπεα πτερόεντα».

Κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σχετικώς με την αύξηση της εγκληματικότητας, ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» στρατηγός Νίκος Τόσκας, πέραν του ότι μας διαβεβαίωσε ότι η εγκληματικότητα… έχει μειωθεί, προέβη και σε άλλη μία δεσμευτική δήλωση: Οτι θα «αποσύρει» οκτακόσιους από τους αστυνομικούς από τη φύλαξη «υψηλών προσώπων», ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των πολιτών. Αμήν.

Το έχουμε βεβαίως ξανακούσει πολλές φορές. Θυμάμαι, όταν δημοσιεύθηκε ένας κατάλογος με τα ονόματα 2.500 «υψηλών προσώπων» που διέθεταν από έναν έως και έξι(!) φρουρούς για την προστασία τους, περί ποιας γελοιότητας επρόκειτο. Διάφορες σουρλουλούδες με τηλεοπτική παρουσία, μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και απόστρατοι της πολιτικής, ήταν μεταξύ αυτών. Ακολούθησε η απόφαση του τότε υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, να «αποσύρει» αρκετούς από τους αστυνομικούς ώστε να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Και μετ’ ου πολύ, λόγω των πιέσεων των διαφόρων «επωνύμων», που τάχα ήταν στο μάτι των τρομοκρατών, απλοί αστυνομικοί, αλλά και υπαξιωματικοί και αξιωματικοί της Αστυνομίας, επέστρεψαν στα καθήκοντα… ορντινάτσας.

Η ΕΛΑΣ, διαχρονικώς, διαθέτει αξιωματικούς -και μάλιστα υψηλόβαθμους- για να φρουρούν όχι μόνον υπουργούς ή άλλους πολιτικούς, αλλά και τηλεοπτικούς αστέρες. Ακόμη και κυρίες των «πρωινάδικων». Μιλάμε για εκατοντάδες αξιωματικούς, οι πλείστοι των οποίων καταντούν απλώς ορντινάτσες που κουβαλάνε τα ψώνια του τάδε κ. «επώνυμου». Κι όλα αυτά σε μια αχρεία εκμετάλλευση της απειλής της τρομοκρατίας. (Λες και σώθηκε ποτέ κανένα από τα θύματα των τρομοκρατών από τους φρουρούς του).

Το ότι πρόκειται για ένστολους, που τους πληρώνουν οι πολίτες, για να καταντούν…παραδουλεύτρες, δεν το υποψιάζομαι. Το έχω ζήσει επί δύο χρόνια, δουλεύοντας κοντά σε έναν από τους «φρουρούμενους» με δύο αστυνόμους Α’, που πήγαιναν για ψώνια, έβγαζαν το σκύλο βόλτα, πήγαιναν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του, πήγαιναν την κυρία του στα σκυλάδικα που σύχναζε, έκαναν γενικώς όλα τα θελήματα του σπιτιού. Και όταν «κόπηκε» ο ένας από τους δύο, έσκουζε ο «επώνυμος» ότι η κυβέρνηση τον αφήνει απροστάτευτο απέναντι στους τρομοκράτες. 

Οπότε και σήμερα ισχύει το «να το δω και να μην το πιστεύω». Ιδίως τώρα, που αναμένεται νέα μαζική αποφυλάκιση πάσης φύσεως εγκληματιών, χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr