Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 14:47

Ας καταλάβουν ότι αυτό είναι το μέλλον μας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ας καταλάβουν ότι αυτό είναι το μέλλον μας

 

Ανάμεσα στους ομιλητές, στο Athens Science Festival 2018, είναι και ο δόκτωρ Βασίλειος Νάσης, ένα από τα χιλιάδες ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Εστω και αν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με την παπαγαλία του και τις εξετάσεις του, που είναι ακριβώς προσαρμοσμένες στον τύπο και όχι στην ουσία των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ταλάντων, τον είχε απορρίψει. «Προσφέροντας» στο ταλαντούχο στα ηλεκτρονικά παιδί, από ένα χωριό της Θεσπρωτίας, το στίγμα του «αποτυχημένου».

Με τη στήριξη του οικοδόμου πατέρα του, που ήταν εκείνος που τον εισήγαγε στον κόσμο της τεχνολογίας ως ραδιοερασιτέχνης, πήγε για σπουδές στις ΗΠΑ. Οπου το σύστημα όχι μόνο δεν τον απέρριψε, αλλά του έδωσε όλες τις δυνατότητες να διαπρέψει, όχι μόνο ακαδημαϊκώς, όπου έφθασε να γίνει διδάκτωρ πανεπιστημίου, αλλά και επαγγελματικώς και επιχειρηματικώς.

Επαγγελματικώς αναγνωρίζεται σήμερα, στα 39 του, ως ένας από τους «γκουρού» της προωθημένης τεχνολογίας, με ειδίκευση σε αυτό που ονομάζεται διεθνώς IoT, δηλαδή στο «Διαδίκτυο των πραγμάτων». Πιο λιανά, στη σύνδεση συσκευών μέσω Διαδικτύου, σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Και επιχειρηματικώς έχει καταφέρει, ξεκινώντας από ένα εργαστήριο στο διαμέρισμα όπου έμενε, να στήσει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία, τη Netronix, η οποία συντόμως του απέδωσε τα πρώτα δέκα εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια πολλά περισσότερα.

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς σκέπτεται αυτός ο απόδημος Ελληνας, για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας. Ενθυμούμενοι ότι ο μόνος πολιτικός που είχε πάθος με τις νέες τεχνολογίες, ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε πει τη μεγάλη αλήθεια. Οτι δηλαδή δεν θα έχουμε μέλλον ως χώρα «αν χάσουμε τη μάχη της πληροφορικής και της βιοτεχνολογίας». Σε μια συνέντευξή του στο Protagon, μιλώντας για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» τονίζει:

«Πιστεύω στον Ελληνα, που μπορεί να μάθει προγραμματισμό, όπως μαθαίνει ξένες γλώσσες. Βλέπω ένα σύννεφο μελαγχολίας. Μια δυσπιστία ότι μπορούν να γίνουν πράγματα. Η κατάσταση της Ελλάδας είναι εντελώς αναστρέψιμη, πιστεύω, μέσα σε μία πενταετία. Αρκεί να υπάρξουν ερεθίσματα, που ακόμη είναι λίγα, ελάχιστα. Αν υπάρξουν, μπορεί να γίνει μια Silicon Valley, να γεμίσει startups. Αυτή η αλλαγή, αν την κάνουμε, θα φέρει και πολιτική αλλαγή. Προσωπικά, πιστεύω σε ένα πιο λαμπρό μέλλον».

Μακάρι να το πιστέψουν και οι ηγέτες μας.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER