Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 13:17

Περιμένατε να επαναστατήσουν πρώτα οι πολίτες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περιμένατε να επαναστατήσουν πρώτα οι πολίτες

 

Τον καιρό που… «δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα», τα μέσα ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας είχαν μόνιμους ανταποκριτές σε κάθε μεγάλη πόλη.

Και όταν συνέβαιναΝ σημαντικά γεγονότα, πέραν των ανταποκριτών επιστρατεύονταν και οι «απεσταλμένοι». Τώρα που ο τύπος χειμάζεται, τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, δεν διαθέτουν τέτοιες πολυτέλειες. Συνήθως αναπαράγουν το ένα το άλλο. Με βασική πηγή ενημέρωσής τους το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το ΑΠΕ. Το οποίο, όπως και η δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ, λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εξουσίας.

Το αποτέλεσμα είναι, ιδίως για ό,τι συμβαίνει στην περιφέρεια, αντί της ενημέρωσης να κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα. Χαρακτηριστική περίπτωση η εικόνα που δόθηκε για όσα εξελίχθηκαν στην πλατεία Σαπφούς και στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Οπου το ΑΠΕ «κανοναρχώντας» τους συνδρομητές του έδινε την εικόνα ότι εκείνοι που συγκεντρώθηκαν αξιώνοντας να εφαρμοστεί ο νόμος, να επέμβει δηλαδή η Αστυνομία και να απελευθερώσει τους χώρους αυτούς από τους Αφγανούς καταληψίες, ήταν «ακροδεξιά στοιχεία».

Ασφαλώς και υπήρχαν και ακροδεξιοί. Ετσι συμβαίνει πάντα στις αναταραχές. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Αλλά είναι ύβρη απέναντι στον δημοκρατικό λαό της Λέσβου να βαφτίζονται, με κρατικούς αναδόχους, ως «ακροδεξιοί» όλοι οι πολίτες που πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες. Και οι οποίοι δεν στρέφονταν τόσο κατά των καταληψιών, όσο κατά των «αρμοδίων αρχών» που δεν έκαναν το αυτονόητο, αυτό που τόσον ευκόλως μπορούσαν να κάνουν. Να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργιά της πόλης.

Το πόσο εύκολο ήταν, το περιγράφει το ίδιο το τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

Με απλά λόγια χρειάσθηκαν μόλις δέκα λεπτά για να «σηκώσουν» οι αστυνομικοί τους Αφγανούς καταληψίες, να τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία και να τους μεταφέρουν πίσω στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας.

Για το ότι μια κατάληψη, που έληξε μέσα σε δέκα λεπτά, συνεχιζόταν επί ημέρες, το ΑΠΕ δεν δίνει βεβαίως καμία εξήγηση. Ούτε βεβαίως τα κυβερνητικά φερέφωνα της ΕΡΤ. Οπως δεν έδωσε και κανείς Τόσκας και κανένας Βίτσας, ή άλλος αρμόδιος υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί, να τους προβάλλει η κυβερνητική προπαγάνδα ως άλλοθι για τη δική της αβελτηρία στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER