Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 14:23

«Είδες η ΔΕΗ»;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
«Είδες η ΔΕΗ»;

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι κάθε άλλο παρά είμαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιθέτως πιστεύω ότι οι πολίτες, τόσο ως καταναλωτές όσο και ως φορολογούμενοι, μόνο να κερδίσουν έχουν από μια τέτοια διαδικασία.

Πρώτον, διότι με την ιδιωτικοποίηση μιας ΔΕΚΟ τελειώνει και το καθεστώς κάλυψης των τυχόν ελλειμμάτων της, της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, των ρουσφετιών, από το κράτος, δηλαδή από την τσέπη του φορολογουμένου. Και δεύτερον, διότι από την ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών μόνο ωφελημένοι βγαίνουν οι καταναλωτές.

Εχουμε προ οφθαλμών μια χειροπιαστή απόδειξη. Αυτό που ζούμε με τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Οσοι δεν έχουμε κάποια ηλικία, θυμόμαστε τι συνέβαινε όταν κυριαρχούσε το μονοπώλιο του κρατικού ΟΤΕ. Πως έπρεπε να βάλεις ακόμη και πολιτικό μέσο για να αποκτήσεις μια τηλεφωνική γραμμή, περιμένοντας μήνες πολλούς, ακόμη και χρόνια. Ενώ τώρα σε κυνηγούν οι ιδιωτικές εταιρείες, διεκπεραιώνοντας ταχύτατα τις νέες συνδέσεις, ανταγωνιζόμενες ποια θα σου προσφέρει καλύτερη τιμή και ποια θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερες ταχύτητες για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Από την άποψη αυτή, δεν με ενοχλεί, επί της αρχής, το ότι υπό την πίεση των δανειστών και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η σημερινή κυβέρνηση αναγκάζεται να πωλεί κομμάτι προς κομμάτι τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ. Με κάνει όμως έξαλλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτό το «ξεπούλημα», το οποίο άλλοτε απέκλειε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απειλούσε και με… φυλακές ο συνεταίρος του Πάνος Καμμένος.

Το ότι δηλαδή μεθοδεύτηκε συστηματικώς η πλήρης απαξίωση αυτού του «γίγαντα», ώστε να αγοράζουν τα κομμάτια του «κοψοχρονιά» οι ευνοούμενοι επιχειρηματίες που συναποτελούν τα νέα «τζάκια» αυτής της τάχα «αριστερής» εξουσίας. Μια απαξίωση που καταγράφεται δραματικώς στην τιμή των μετοχών της ΔΕΗ, που έχασαν μέσα σε δύο χρόνια το 80% της αξίας τους.

Την πληρώνουμε πανάκριβα τη ΔΕΗ. Αλλά δεν θα γλιτώσουμε από αυτήν την πραγματικότητα, αν δεν αλλάξει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του ανταγωνισμού. Να γίνει ό,τι έγινε και με την τηλεφωνία, όπου οι πάροχοι δεν εξαρτώνται πια αποκλειστικώς από τον ΟΤΕ, αλλά αναπτύσσουν δικές τους τεχνολογίες και δίκτυα προς όφελος του καταναλωτή. Τώρα οι ιδιώτες λειτουργούν απλώς ως μεταπωλητές ρεύματος. Αν δεν προχωρήσουν με μεγάλες επενδύσεις σε ίδια παραγωγή, δεν θα έχουμε κανένα όφελος.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER