Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 19:21

Ο χορός είναι υπόθεση που αφορά όλους!

Γράφτηκε από την

Η 29η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Χορού και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλα τα μέρη του κόσμου με πλήθος χορευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού Cid-Unesco, το 1982.

Η 29η Απριλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία μιας και τότε γεννήθηκε, το έτος 1727, ο Γάλλος χορευτής και χορογράφος Ζαν Ζωρζ Νοβέρ, ο οποίος ήταν ο δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου. Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας χορού είναι να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού και να προσελκύσει ένα «νέο κοινό» δηλαδή ανθρώπους που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χορού.

Το 2016 ιδρύεται το Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Cid - Unesco. Με την μορφή Σωματείου, πλέον, απαρτιζόμενο από μέλη χορευτές, δασκάλους χορού, χορογράφους, ιδιοκτήτες και προέδρους συλλόγων και σχολών χορού, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών καθώς και από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων με ιδιαίτερη αγάπη για το χορό, δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ανάδειξης, προώθησης και αναβάθμισης όλων των μορφών χορού στην πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης Μεσσηνίας.

Ο χορός είναι τέχνη και ως τέτοια, φέρει όλα τα οφέλη που μια τέχνη προσφέρει στους ανθρώπους. Είναι κύτταρο του πολιτισμού και «εργαλείο» προόδου, εκπαίδευσης και πολιτισμικής ανάπτυξης. Ο χορός, το τρίπτυχο Κίνηση - Μουσική - Λόγος, υπάρχει ως ζωντανό οργανικό στοιχείο της κοινωνίας και μπορεί να επηρεάζει και να συμβάλει στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής, της κουλτούρας και του πολιτισμού. Αποτελεί θεμελιώδη «συστατικό υλικό» δόμησης της προσωπικότητας του ανθρώπου, καθώς μέσω του χορού που λίγο ή πολύ όλοι μας από μικροί ερχόμαστε σε επαφή (όχι απαραίτητα χορεύοντας, αλλά και ως θεατές), αναπτύσσονται σωματικές ικανότητες και ψυχοπνευματικές δεξιότητες όπως η αισθητική εμπειρία, η φαντασία, η δημιουργικότητα, η αυτοεκτίμηση, ο αυτοέλεγχος, η καλλιτεχνική και δημιουργική σκέψη. Ο Φρειδερίκο Νίτσε θεωρεί το χορό «τρόπο σκέψης» και ο Ροζέ Γκαρωντύ «ένα μέσο γνώσης ενδοσκοπικής και εξωσκοπικής ταυτόχρονα».

Αναλογιζόμενοι όλα τα ανωτέρω και ακόμη περισσότερα μη αναφερθέντα για το τι είναι χορός, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο χορός ανήκει σε όλους μας και είναι υπόθεση που θα πρέπει να αφορά όλους μας σε προσωπικό αλλά και συνολικό επίπεδο! Η αξιοποίησή και η διάχυση του πρωτίστως στην τοπική κοινωνία από τις σχολές – συλλόγους χορού, τους αρμόδιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ενδεχομένως μια επιβεβλημένη ανάγκη, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομικό-πολιτική κρίση που βιώνουμε! Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του χορού ως τέχνη, παιδευτικό μέσο, κοιτίδα πολιτισμού και αντικείμενο έρευνας «δεσμεύει» προς αυτή τη κατεύθυνση την κοινωνία η οποία όταν δρα συνολικά, ως ένα «λειτουργικό γρανάζι», μέσα από μια συνεργατική, αλληλεπιδραστική και προοδευτική οπτική συμβάλει στα μέγιστα της αξιοποίησης των πολύπλευρων διαστάσεων του χορού  προς όφελος όλων.

Το Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Cid-Unesco ιδρύθηκε για να υπηρετήσει ανιδιοτελώς το χορό και δραστηριοποιείται διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις χορευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με απώτερο τρισδιάστατο σκοπό: Την αναβάθμιση, προαγωγή και ανάδειξη του χορού σε όλες τις μορφές του, αναγνωρίζοντάς τον παγκόσμιο χαρακτήρα του ως τέχνη, παιδευτικό μέσο και αντικείμενο έρευνας. Την επίσημη εκπροσώπηση του χορού για την πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης Μεσσηνίας. Τη διατήρηση, ενίσχυση και διάδοση διεθνώς του χαρακτηρισμού που προσδίδεται στην πόλη μας ως «Πόλη του Χορού», έτσι ώστε να αποτελέσει η Καλαμάτα έναν δυναμικό χορευτικό προορισμό.

 

Ο πρόεδρος Τμήματος Καλαμάτας CID

Θωμάς Παλάντζας