Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 13:47

Εμπρός, στο δρόμο της Αργεντινής!!!

Γράφτηκε από τον
Εμπρός, στο δρόμο της Αργεντινής!!!

Συμβαίνει μερικές φορές να λειτουργούμε οι πολίτες σαν τις μύγες. Να πέφτουμε ομαδικώς πάνω σε εκείνους που φαίνονται να κρατάνε μέλι στα χέρια τους, έτοιμοι να γλυκάνουν τη ζωή μας, σε εκείνους που μας παρουσιάζουν παραδεισένιες λύσεις όλων των προβλημάτων μας. Και αυτό στα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να κρατά πολύ, χάρη στην αποσιώπηση της αλήθειας.

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όμως έρχεται η στιγμή που το δήθεν «μέλι» αποδεικνύεται ξίδι. Και τότε οι «πλασιέδες» του απομονώνονται από τον λαό.

Επιβάλλεται σήμερα να θυμηθούμε όλους εκείνους, από τον Λαφαζάνη ως τον Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς που επιχείρησαν να βρουν και αυτοί μια θέση στο Κοινοβούλιο, προσφέροντας εύκολες διεξόδους και προβάλλοντας διάφορα πρότυπα, τα οποία, αν ακλουθούσαμε, θα ξεπερνούσαμε τάχα την κρίση. Χωρίς βεβαίως να εξαιρούμε και τους περισσότερους από εκείνους που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έσπευσαν εγκαίρως να κάνουν τις κωλοτούμπες τους.

Ενα λοιπόν από τα «πρότυπα» που μας πρόβαλαν, ήταν εκείνο της Αργεντινής. Με τη μονομερή απόφαση του άλλοτε Προέδρου της χώρας αυτής, του Νέστορ Κίχνερ, τον οποίο διαδέχθηκε στην προεδρία η σύζυγός του Κριστίνα, να διαγράψει ένα χρέος άνω των 9 δισ. προς κάποιους κερδοσκόπους δανειστές. Ενα χρέος που τελικώς αναγκάστηκε να πληρώσει στο ακέραιο ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η οικονομία της Αργεντινής από τις αγορές. Μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε ύψος κάτι παραπάνω από το 24%.

Τώρα αυτή η χώρα που μας πρόβαλαν ως πρότυπο, αναγκάζεται να προσφύγει και πάλι στο ΔΝΤ. Και είναι μια πολύ πικρή επιλογή, αν σκεφθεί κανείς την αγριότητα των όρων που της είχε επιβάλει το ΔΝΤ στο παρελθόν. Πράγμα που αναγκάζει την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι τώρα το ΔΝΤ «έχει αλλάξει». Δήλωση που δεν φαίνεται να μειώνει την αγωνία των απλών ανθρώπων, που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Τους πληρώσαμε ακριβά τους μαθητευόμενους μάγους και τους… μεγάλους οραματιστές, που είχαν τέτοιες «λύσεις» στο τσεπάκι τους. Το γνωρίζουν πια οι πολίτες, γι’ αυτό και τους έχουν θέσει στο περιθώριο. Οπως, είμαι βέβαιος, θα θέσουν και πολλούς άλλους, ομογάλακτούς τους, στις προσεχείς εκλογές. Στις δημοκρατίες οι «φούσκες» και οι «αυταπάτες» δεν διαρκούν μια ζωή.

 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER