Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 13:31

Πανηγυρίστε: Ερχεται το νέο μας «μέρισμα»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πανηγυρίστε: Ερχεται το νέο μας «μέρισμα»

 

 

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος, έγραφα για την πιθανότητα να διεξαχθούν οι εκλογές τον Ιανουάριο, με την συμπλήρωση μιας πλήρους τετραετίας άσκησης της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:

«Κρίνοντας από την προϊστορία τους, μπορώ να φαντασθώ το σενάριο που έχουν επιλέξει. Μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουν και θα καταβάλουν, μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου, αυτό που οι ίδιοι θα ονομάζουν "επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης". Που δεν θα είναι στην πραγματικότητα άλλη μια σύνταξη, όπως ήταν παλιά το "δώρο Χριστουγέννων", αλλά ένα επίδομα, ίσο με την κατώτατη "εθνική σύνταξη" των 345 ευρώ».

Τώρα αρχίζω να πιστεύω, όλο και περισσότερο, ότι αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο του κυβερνητικού συνεταιρισμού. Πως δηλαδή θα πάνε σε εκλογές με μια επιχείρηση παραπλάνησης ενός τμήματος των ψηφοφόρων. Αυτή την εκτίμηση μου, την ενίσχυσε και η συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι η κυβέρνησή του μας έχει ταράξει στην υπερφορολόγηση, ισχυρίσθηκε όμως ότι η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας. Γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή».

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Τσακαλώτος προδιαγράφει το παιγνίδι που θα παιχθεί, με την ελπίδα να αποσπασθούν μερικά «κουκιά» με το γνωστό τέχνασμα μιας... έκτακτης παροχής: «Σε περίπτωση που και το 2018 ξεπεράσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού, θα χορηγήσουμε και πάλι ένα κοινωνικό μέρισμα».

Ας υποθέσουμε ότι αυτό το νέο μέρισμα δεν είναι στα επίπεδα που ανέφερα την προηγουμένη εβδομάδα, αλλά μεγαλύτερο. Οτι, χάριν προεκλογικής γαλαντομίας, θα φθάσει στο ύψος των 600 ευρώ. Και ας δούμε αν πρόκειται ή όχι για μια καλοστημένη πολιτική απάτη:    

Από 1-1-2019 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 18%. Όπερ σημαίνει πως κάποιος που παίρνει μια... καλή σύνταξη 600 ευρώ μηνιαίως θα χάνει κάθε μήνα, για το υπόλοιπο της ζωής του, 108 ευρώ. Δηλαδή για κάθε έτος, 1.296 ευρώ.

Με απλά λόγια, του κόβουν 2 μηνών συντάξεις, από τα σημερινά επίπεδα. Και προσδοκούν ότι θα τον ξεγελάσουν, αντιπαρέχοντας του ένα «κοινωνικό μέρισμα» 500 ή 600 ευρώ. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER