Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 13:12

Cherchez la femme με την ψαρόκολλα στη στιλάτη coif

Γράφτηκε από τον
Cherchez la femme με την ψαρόκολλα στη στιλάτη coif

Αυτή η υπόθεση με την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας 45 ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, έχει πολύπλευρο ενδιαφέρον και εξίσου πολύπλευρη παρασκηνιακή πλοκή.

Μπορεί, τυπικώς, η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου να είναι ασήμαντη, αφού σε λίγες μέρες θα γινόταν ένας απλός συνταξιούχος. Και εκεί κυρίως επικεντρώνεται η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών προπαγανδιστών. Με πρώτον τον υπουργό προπαγάνδας Νίκο Παππά, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει ειρωνικώς ότι αν οι «διαρροές» ενοχλούσαν τον πρόεδρο του ΣτΕ, «θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το 2016». Στην ουσία όμως πρόκειται για μια επιλογή που έχει σαφή συμβολισμό και ηχηρό περιεχόμενο, διότι αναδεικνύει το σκοτεινό παρασκήνιο των προσπαθειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της τη Δικαιοσύνη. 

Ας σταθούμε λίγο στην αφορμή της παραίτησης. Τη διαρροή του περιεχομένου της διάσκεψης του ΣτΕ σχετικώς με τη συνταγματικότητα του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου». Στην αρχή της εβδομάδος όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα πανηγύρισαν ότι η ολομέλεια του ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου, έκρινε ως συνταγματικό το νομικό κατασκεύασμα που σφαγιάζει αγρίως τις αποδοχές των συνταξιούχων. Για τη διαρροή αυτή λειτούργησε ένας δίαυλος, γνωστός στα μέλη του ΣτΕ, μεταξύ κάποιων συμβούλων του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και της επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Της γνωστής μας κ. Θάνου, η οποία έχει επιφορτισθεί με την αποστολή να φέρει τη Θέμιδα στα μέτρα και τα γούστα των Πολάκηδων.

Η μάχη για τον έλεγχο του ΣτΕ είναι αγριότερη από εκείνην για τον έλεγχο του Αρείου Πάγου. Και τούτο διότι το ΣτΕ δημιουργήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Ρακτιβάν, έναν διαπρεπή νομομαθή ακριβώς για να είναι ο τελικός και αδέκαστος κριτής των πράξεων και των αποφάσεων κάθε εξουσίας. Να είναι δηλαδή το τελευταίο οχυρό και της δημοκρατίας γενικώς αλλά και κάθε πολίτη, που θίγονται τα δικαιώματά του από αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Βεβαίως, όλα αυτά εξαρτώνται από τους ίδιους τους δικαστές. Αν έχουν το ηθικό ανάστημα να πορεύονται με ανεξαρτησία και παρρησία γνώμης ή αν είναι ασπόνδυλοι, εκτελώντας παραγγελίες της εκάστοτε εξουσίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσωπική τους ανέλιξη. Στις επόμενες μέρες θα μάθουμε ποιον ή ποια θα ανταμείψει η κ. Θάνου για τις καλές τους υπηρεσίες.

  

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER