Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 20:21

Αν δεν είναι μονολεκτική, τότε χάσαμε

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αν δεν είναι μονολεκτική, τότε χάσαμε

Θέλω να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν βρήκε... θελκτική την πρόταση του Σκοπιανού ομολόγου του για μια συνθέτη ονομασία με τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».

Οτι την απέρριψε ασυζητητί, έχοντας πλήρη επίγνωση του αυτονόητου. Οτι δηλαδή κανείς, διεθνώς, στην καθημερινή επικοινωνία, στα μέσα ενημέρωσης, παντού, εκτός ίσως από κάποια επίσημη αλληλογραφία, δεν θα αποκαλεί αυτή την χώρα με το όνομα-σιδηρόδρομο. Αντίστοιχο της «εξυπνάδας» του δικού μας άλλοτε υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, που είχε προτείνει το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας-Σκόπια).

Θέλω για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Είμαι σαφώς υπέρ της λύσης. Και αντιλαμβάνομαι, όχι μόνον σήμερα, αλλά εδώ και δεκαετίες, ότι λύση χωρίς την χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν πρόκειται να υπάρξει. Οποιος έχει κοινό νου το έχει συνειδητοποιήσει από τότε που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας άρχισαν «να τα μασάνε». Οταν δηλαδή ανατρέποντας, στο Γκιμαράες, την συμφωνία του Εδιμβούργου, που απέκλειε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του νέου κράτους, μας πρότειναν το περίφημο «πακέτο Πινέιρο», δηλαδή την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο μου «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», ότι, στις συνομιλίες μου με τον τότε πρωθυπουργό, του τόνιζα ότι έχει μόνο δυο επιλογές. Η μια ήταν να τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα. Και να αποδεχτεί την πρόταση Μιλόσεβιτς, για διαμελισμό του νέου αυτού κράτους, με απόδοση στην Ελλάδα του Νομού Μοναστηρίου (Βίτολα). Πράγμα που ενδεχομένως θα μας ενέπλεκε σε διεθνή περιπέτεια. Η άλλη ήταν να ασκήσει ισχυρή διπλωματική πίεση, ακόμη και με χρήση του «βέτο» επί ασχέτων θεμάτων, ώστε η συνθέτη ονομασία να είναι μονολεκτική. Δηλαδή το Νόβα Ματσεντόνια, που μας πρότειναν, να είναι «Νοβοματσεντόνια». Κάτι τελείως διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία.

Αυτή η γραμμή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και σήμερα, για όποιον θέλει πράγματι να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», και όχι απλώς να... ξεφορτωθεί το πρόβλημα. Οποιαδήποτε πολυσύνθετη ονομασία που θα ξεκινά με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είτε της Ανω, είτε της Βόρειας, του Βαρδάρη, του Ιλιντεν, θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα να μείνει έναντι όλων των άλλων, εκτός κάποιων διπλωματικών εγγράφων, το σκέτο «Μακεδονία».

Εάν είναι Gorna, Nova ή Vardarska, αυτό θα πρέπει να αποδίδεται μονολεκτικώς: Gornamatsentonia, Novomatsentonia, κλπ. Διαφορετικώς, τη χάσαμε την υπόθεση.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER