Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 14:12

Δείτε τώρα την «καθαρή»… επικαιροποίηση

Γράφτηκε από τον
Δείτε τώρα την «καθαρή»… επικαιροποίηση

 

Αφιερωμένο εξαιρετικώς σε όσους, ενδεχομένως, επίστευσαν τις πομπώδεις κυβερνητικές ιαχές ότι τον Αύγουστο θα έχουμε μια «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια: Supplemental Memorandum of Understanding.

Οχι, δεν πρόκειται για κανένα άσμα του διεθνούς ρεπερτορίου από αυτά που αφιερώνουν σε αγαπημένα πρόσωπα ακροατές και ακροάτριες ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι ο τίτλος της νέας συμφωνίας την οποία υπαγορεύουν οι «θεσμοί» στην κυβέρνηση και την οποία έχει ήδη αποδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν προτιμάτε την ελληνική μετάφραση είναι: «Επικαιροποιημένο μνημόνιο κατανοήσεως». Για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν, αυτός ο τίτλος, «Μνημόνιο κατανοήσεως», ήταν στην προμετωπίδα όλων των μνημονίων που έχουν υπογράψει ως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους δανειστές. Δηλαδή η περίφημη «καθαρή έξοδος» από τα προηγούμενα μνημόνια, είναι η… είσοδος σε ένα καινούργιο, με βαρύτατους όρους, τους οποίους θα πρέπει να προσυπογράψουν -και θα το κάνουν ασφαλώς, για να μην χάσουν τις καρέκλες τους- οι βουλευτές του συνεταιρισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσα στον επόμενο μήνα.

Είναι δε εξόχως πονηρό αυτό το νέο μνημόνιο. Τόσο ώστε σπεύδουν οι δανειστές να δεσμεύσουν από τώρα τη μελλοντική κυβέρνηση. Ακόμη και για το τι πρέπει να κάνει, στην περίπτωση κατά την οποία κάποιες περικοπές μισθών, συντάξεων ή κοινωνικών επιδομάτων κριθούν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν δηλαδή το ΣτΕ εκδώσει κάποια απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει πίσω σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κάτι που κόβει ο νόμος Κατρούγκαλου ή ο νόμος Αχτσιόγλου, τότε η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να πάρει άλλα εισπρακτικά μέτρα που να ισοφαρίζουν τις απώλειες. 

Δεν αποτελεί βεβαίως έκπληξη ότι οι προβλέψεις αυτού του «επικαιροποιημένου μνημονίου» έχουν ως πρώτο στόχο τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Ούτε αποτελεί όμως και έκπληξη το ότι όλα τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν… γαργάρα τη σχετική ειδησεογραφία. Αλλες (από την «Αυγή» ως τη νέα «Αυριανή» με τον λατινικό τίτλο) προβάλλοντας ως μοναδικό μέγα θέμα τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ η δήθεν «των Συντακτών» την υπόθεση Μπουτάρη. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος Ελληνας που έμαθε, με μια προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ότι χάνει άλλα 300 ευρώ από τη σύνταξή του. Πέραν εκείνων που θα κοπούν από 1.1.2019. Ε, να μην πληρώσουμε τα απορρυπαντικά για το… καθάρισμα της «εξόδου»;

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER