Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 15:07

Με κουτοπονηριές σοβαρό κράτος δεν θα γίνουμε ποτέ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Με κουτοπονηριές σοβαρό κράτος δεν θα γίνουμε ποτέ

 

Πολύ μικρό είναι αυτό το νέο επεισόδιο, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να εκταμιεύσει το ένα δισεκατομμύριο, της τελευταίας δόσης που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση.

Μικρό, άλλα όχι ασήμαντο. Το σημαντικό στοιχείο είναι ο λόγος για τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ πήρε την Παρασκευή αυτή την απόφαση: Η διαπίστωση ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να φέρεται ως «μπαταχτσής» στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, δηλαδή για προμηθευτές και εκτελεστές έργων του Δημοσίου, είτε για απλούς πολίτες, όπως για παράδειγμα ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Προς τους οποίους οφείλει συνολικώς πάνω από 4 δισεκατομμύρια.

Κυβερνητική πηγή έσπευσε να δηλώσει ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικώς στις 15 Ιουνίου. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω περί αυτού. Προκειμένου να μη χαθεί το ένα δισεκατομμύριο -το οποίο διαφορετικώς επιστρέφει στο ταμείο του ΕΣΜ- κάτι θα κάνουν, κάτι θα δώσουν, ώστε να περάσουν τον σκόπελο. Αλλά το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει το πνεύμα με το οποίο πορεύεται το ελληνικό κράτος απέναντι στους Ελληνες πιστωτές του. Το πνεύμα της κουτοπονηριάς και του «μπαταχτσιδισμού». Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία βεβαίως δεν βαρύνει μόνον την σημερινή κυβέρνηση. Τα ίδια έκαναν  και οι προηγούμενοι και οι παλαιότεροι.

Εκείνο που είναι προκλητικό, σε σχέση με την σημερινή κυβέρνηση, είναι η προσπάθεια να μας πείσει ότι επιτυγχάνει τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας ότι δεν θυμάται ποιες πληρωμές όφειλε να κάνει και δεν τις έκανε. Γι' αυτό και «θύμωσαν» ο Ρέγκλινγκ και άλλοι στον ΕΣΜ: Διότι είχαν ήδη δώσει 500 εκατομμύρια, με αποκλειστικό προορισμό να τα διαθέσει η κυβέρνηση, βάζοντας και εκείνη άλλα τόσα από τον προϋπολογισμό, για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς την ελληνική αγορά. Να δώσει αίμα στην πραγματική οικονομία.

Αλλά πήραν τα 500 εκατομμύρια χωρίς να δώσουν τα οφειλόμενα. Τα έβαλαν κι αυτά στον κορβανά, μαζί με τα 500 που δεν εκταμίευσαν από τον προϋπολογισμό, για να... παχύνουν το λογιστικό πλεόνασμα. Πολιτική κουτοπονηριά. Που όμως δεν τη «μάσησαν» οι οικονομολόγοι του ΕΣΜ.

Είναι ανάγκη να απαλλαγούμε κάποτε από αυτό το πνεύμα κρατικής κουτοπονηριάς και μπαταχτσιδισμού. Χωρίς να παίζουμε το κρυφτούλι με τους «θεσμούς» περιμένοντας να τους ξεγελάσουμε και τρέχοντας να τα μπαλώσουμε όταν μας πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη.

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER