Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 18:23

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ΚΙΝΑΛ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ΚΙΝΑΛ

 Μόνο θλίψη προκαλεί σήμερα  η εικόνα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ , το οποίο από το μεγαλειώδες ποσοστό του 48% του 1981 κατρακύλησε στο 6%  του 2015 και σήμερα πασχίζει  (πλην ματαίως) με αδιέξοδες – σπασμωδικές κινήσεις κορυφής να ανακάμψει  ως ΚΙΝ.ΑΛ. προσεταιριζόμενο πολιτικά αποκόμματα και σχηματισμούς  προσωπικά μαγαζάκια  (ΔΗΜΑΡ , ΠΟΤΑΜΙ , ΑΝΑΝΕΩΣΗ του Καμίνη , ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου ,  ομάδα Λυκούδη και  ΕΔΕΜ του Πόντα) .

Το φτωχό 10% που εμφάνισε στις δημοσκοπήσεις  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τη «διεύρυνση» αλλά και τα «καμώματα» του Θεοδωράκη με αφορμή το «σκοπιανό» δείχνουν σε ποιον λάθος δρόμο μπήκαν εκείνοι που διαχειρίζονται την τύχη του κόμματος του Α. Παπανδρέου , οι οποίοι αντί να σκύψουν πάνω στις πταγματικές αιτίες συρρίκνωσης ενός μεγάλου ιστορικού κόμματος , να κάνουν πολιτική ανάλυση και αυτοκριτική  , να εκκαθαρίσουν το κόμμα από τους υπεύθυνους της συντριβής του και από εκείνους που έβλαψαν το λαό και τη χώρα  , να ανανεωθούν σε πρόσωπα και ιδέες  και να επιστρέψουν πάλι  , για αναβάπτιση , στην κοινωνία των πολιτών , προτίμησαν την οδό της συγκάλυψης , της παραγραφής , της ανευθυνότητας  ,  του «όλοι καλοί είμαστε» , του συμβιβασμού και της πολιτικής κοπτο- ραπτικής  .

Μετά  την οδυνηρή εμπειρία της 7χρονης δικτατορίας  το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε να εκφράσει πραγματικά  τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης , του Ανένδοτου  και του Πολυτεχνείου  και με στρατηγικές επιλογές την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ  , τη ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  συγκρότησε ένα πλατύ λαϊκό , πολιτικοποιημένο και ριζοσπαστικοποιημένο μέτωπο  , το οποίο οδήγησε στη μεγαλειώδη εκλογική νίκη του 1981 .

Βέβαια , μετά το 1981 , πολλά από τα οράματα αποδείχτηκαν ουτοπίες και φρούδες ελπίδες , πολλές  εξαγγελίες  ακυρώθηκαν   στην πράξη και νέες συνομοταξίες «πράσινων» παρασίτων κι εκμεταλλευτών πήραν τη θέση των «γαλάζιων» μέσα στο κράτος και την κοινωνία .

ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως το ΠΑΣΟΚ μετασχημάτισε ριζικά  (προς θετική κατεύθυνση)  την ελληνική κοινωνία  , εκδημοκράτησε  βαθιά το κράτος  και τις δομές του ,  στήριξε  αποφασιστικά τις λαϊκές τάξεις που ως τότε δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και δημιούργησε θεσμούς και δομές που βελτίωσαν δραστικά τη ζωή των πολιτών  .

Η πραγματικότητα είναι πως αν μια μεγάλη μερίδα του λαού αντέχει ακόμα στη  σημερινή λαίλαπα των μνημονίων αυτό οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του ’80 .

Εν ολίγοις :  «ακόμα αντέχουμε με τα λεφτά του Αντρέα» !

Επομένως , το σημερινό ΠΑΣΟΚ , ιδιαίτερα  μετά και τη χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ  , παρά τα τεράστια κι εγκληματικά λάθη και τις πολιτικές  της εποχής ΣΗΜΙΤΗ , Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  ,  ΕΙΧΕ ιδεολογικό οπλοστάσιο  , ιστορικές καταβολές και παρακαταθήκες  , πολιτικές σταθερές  κι επιχειρήματα  , για να επιστρέψει στη βάση του και στην  κοινωνία , να αναβαπτισθεί και να εμπνεύσει και πάλι ,  ώστε να ξαναπιάσει το κομμένο νήμα και να οδηγηθεί σε μια πορεία αναγέννησης  , αντί να βολοδέρνει γύρω από συνεργασίες- παρωδίες , με πρόσωπα  που νοιάζονται μόνο για τη βουλευτική-πολιτική επιβίωσή τους  και για να μη χάσουν την επαφή τους με τη «μαρμίτα» της εξουσίας .

Ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός (όχι όμως για πολύ)  και … «όπερ έδει δείξαι» .

 

*Για να μην σπεύσουν κάποιοι να κολλήσουν ταμπέλες  διευκρινίζω πως υπήρξα μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1977 μέχρι και το 1986 , οπότε και αποχώρησα για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς ,  την ώρα που πολλοί «λαθρεπιβάτες» , άκαπνοι και όψιμοι ,  σάλταραν  στο πλοίο της εξουσίας για να  ταξιδέψουν προς την πολυπόθητη Γη της Επαγγελίας του ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ !

21-6-2018

Βαγγέλης  Μητράκος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER