Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 12:19

Η πολιτεία των εσαεί επιμηθέων (2)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η πολιτεία των εσαεί επιμηθέων (2)

Απλωμένα στα μανταλάκια των περιπτέρων όλα τα κυβερνητικά έντυπα με πανηγυρικά πρωτοσέλιδα, από την «Αυγή» ως τη νέα «Αυριανή» με τον τίτλο «Κόντρα» και από το «Εθνος» ως την «Εφημερίδα των (κομματικών) Συντακτών», προετοιμάζουν το έθνος για τη νέα μεγάλη ιδέα.

Για το πώς θα κατατροπωθεί ο νέος εχθρός και θα απελευθερωθούν οι παραλίες από τα αυθαίρετα. Μακάρι και να γίνει. Και όχι μόνο στις παραλίες αλλά και μέσα στα δάση. Μήπως καταφέρουμε ώστε στην επόμενη φωτιά να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα. Να έχουμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί ακριβώς πανηγυρίζουν. Γιατί ακριβώς μας προσκαλούν να είμεθα εθνικώς υπερήφανοι και τόσο χαρωποί ώστε να θυμίζουμε εκείνο το «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα». Λες και πρόκειται να κάνουν κάτι καθ’ υπέρβαση του καθήκοντός τους. Κάτι που συνιστά εξαιρετική προσφορά προς το πόπολο. Κάτι που διαφεύγει των υποχρεώσεων όσων ασκούν πολιτική.

Πολιτική είναι η τέχνη του προνοείν, προβλέπειν, προλαμβάνειν, προσχεδιάζειν, προαποφασίζειν, προγραμματίζειν, προδιαγράφειν, προετοιμάζειν, προπαρασκευάζεσθαι, προφυλάττειν και πλήθος άλλων απαρεμφάτων που έχουν ως πρώτο συνθετικό την πρόθεση «προ». Αλλά στη συγκεκριμένη τραγωδία που ζήσαμε και ζούμε ακόμη, αυτό το «προ» είναι κυρίως που σημείωσε εκκωφαντική απουσία. Αυτό το «προ» το κραυγαλέως ανύπαρκτο είναι που καταδεικνύει την απουσία πολιτικής. Και οι εκ των υστέρων εξαγγελίες απλώς επιβεβαιώνουν τον τραγικό κανόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Οτι μονίμως τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Οχι «κατόπιν εορτής», αλλά κατόπιν τραγωδίας.

Εκτός πια και αν για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση ισχύει το ελαφρυντικό τού…ανωρίμου πρωθυπουργού, το οποίο προβάλλει ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής πανεπιστημίου -τρομάρα μας- Χριστόφορος Βερναρδάκης, κατά τον οποίο ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει εκτός κριτικής επειδή είναι μόνο 44 ετών. Οπερ θυμίζει το ανέκδοτο εκείνου που σκότωσε τους γονείς του και ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή ήταν… ορφανός.

Δυστυχώς, η αδυναμία άσκησης πραγματικής πολιτικής, η αδυναμία εφαρμογής όλων εκείνων που αρχίζουν με το «προ», σκοτώνει. Εδώ μάλιστα μας έδωσε μια εκατόμβη θυμάτων. Οι δε οιμωγές και οι αρές των χαροκαμένων αλλά και εκείνων που καταστράφηκαν δεν μπορούν να καλυφθούν από τους πανηγυρικούς παιάνες των μέσων κυβερνητικής προπαγάνδας για την πρωθύστερη έναρξη κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Πολλώ δε μάλλον πριν να φανεί στην πράξη «τι εννοεί ο ποιητής».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER