Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 12:29

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

Γράφτηκε από την
Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

Ηδη βλέπουμε και βιώνουμε τακτικά τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο που προκάλεσε κυρίως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας από την ως γνωστόν ανθρώπινη παρενέργεια στο φυσικό οικοσύστημά του και κυρίως στην ατμόσφαιρά του, τα οποία αυτά φαινόμενα προς το παρόν περιορίζονται μόνο σε καύσωνες όχι μόνο τους θερινούς μήνες, αλλά και σε άλλες εποχές του έτους, σε πλημμύρες, στο λιώσιμο των πάγων στους Αρκτικούς κύκλους της γης κ.λπ.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι οι οποίοι είναι δυνατόν να προέλθουν απ' την αλλαγή του κλίματος της γης, καθώς και από τη διαταραχή της ομαλής και φυσιολογικής διαδοχής των τεσσάρων εποχών στον πλανήτη μας, όπως η έντονη λειψυδρία σε αρκετές περιοχές της γης, η εκτεταμένη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε και κατ' επέκταση και η μείωση του καθαρού οξυγόνου που εμπεριέχεται σ' αυτόν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του με άμεσες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και στο προσδόκιμο της ζωής τους. Η ραγδαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές με άμεσο κίνδυνο στις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν στις παράλιες πόλεις, καθώς και το ακατάλληλο και επικίνδυνο πια της κατοίκησής τους μετά από το πλημμύρισμά τους από θαλάσσιο κυρίως νερό. Η μείωση από όλους αυτούς τους ανωτέρω παράγοντες και της παραγωγής σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των ανθρώπων, αφού θα πληγούν οι αγροτοκαλλιέργειες καθώς και τα εδάφη που ήταν κατάλληλα για αυτές. Αν δεν συσσωρευθούν και συμπέσουν έμπρακτα ταυτόχρονα όλοι αυτοί οι κίνδυνοι που προέρχονται απ' την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, τότε θα ανατραπεί και η δομή της λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών. Θα γιγαντωθούν και θα επικρατήσουν σε μεγάλο ποσοστό τα ένστικτα των ανθρώπων για την αυτοσυντήρησή τους, αφού μέσα σε τόσο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες ζωής που θα επιφέρει η διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας όλου του οικοσυστήματος της γης προερχόμενη απ' την κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι θα αγωνίζονται κυρίως για την επιβίωσή τους, ίσως και μόνο για την καθημερινή τους τροφή αν η κατάσταση της κλιματικής αλλαγής κλιμακωθεί και επιδεινωθεί επικίνδυνα και ξεφύγει από κάθε ανθρώπινο έλεγχο στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να αντιμετωπιστεί επιτυχημένα, ώστε να εξασφαλιστούν και να διατηρηθούν οι γνωστές μας πολιτισμένες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μέχρι τώρα στις περισσότερες χώρες της γης. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλαδή η έντονη και παρατεταμένη κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας να φέρει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την ίδια την επιβίωσή του πάνω σ' αυτόν, οπότε τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ισχύσει και να επικρατήσει στην πλειοψηφία των ανθρώπων η επιθυμία και το δίκιο του πιο δυνατού.

Μεγάλη αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας θα φέρει στο μέλλον η αποκλειστική ηλεκτροκίνηση σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου που σχετίζονται με την παραγωγή και την κίνησή του, απ' τη λειτουργία των εργοστασίων μέχρι και την κίνησή του στην καθημερινότητά του με τα συνηθισμένα οχήματα μαζικής και ιδιωτικής μεταφοράς του, καθώς και η παντελής εξάλειψη κάθε χημικής ουσίας ή άλλου χημικού συστατικού στις ανάγκες της καθημερινότητάς του που είναι ικανό να προσβάλει την ατμόσφαιρα της γης και να την αλλοιώσει ή και να την μολύνει ανεπανόρθωτα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να μετριαστεί προς το παρόν και με την όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση του ανθρώπου στην εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος της γης, καθώς και των πόρων που περιέχονται σ' αυτό (αποψιλώσεις δασών, υλοτομία κ.λπ.), καθώς και τη μεγαλύτερη διαφύλαξή του από τα απόβλητα κυρίως των εργοστασίων και των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών.

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο είναι πια φανερή και μας προειδοποιεί προς το παρόν μόνο με τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι μέλλει γενέσθαι αν αυτή επιδεινωθεί. Ο άνθρωπος δύσκολα θα αφήσει τις ανέσεις που του προσφέρει η βιομηχανική εποχή και δραστηριότητά του, καθώς και τις δυνατότητες που του παρέχονται από αυτήν. Πέτυχε πολλά στον βιομηχανικό τομέα με αυτόν τον τύπο της ενέργειας των ορυκτών καυσίμων και των χημικών προϊόντων. Αν δεν χρησιμοποιήσει όμως έγκαιρα, από αύριο, καθαρή ενέργεια σε όλες τις ενεργειακές και βιομηχανικές του δραστηριότητες, τότε θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την ομαλή και υγιή διαβίωση των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας, αλλά και την ίδια τη διατήρηση της ζωής σ' αυτόν. Αν δε δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή και συνεχή διατήρηση της ζωής όχι μόνο του ίδιου του ανθρώπου, αλλά και των έμβιων όντων του ζωικού και φυσικού βασιλείου στον πλανήτη μας, τότε είναι προτιμότερο να επιστρέψει σε τρόπους ζωής της προβιομηχανικής εποχής του, προκειμένου έτσι να επιβιώσει κάθε μορφή ζωής επάνω σ' αυτόν τον πλανήτη όπως αυτή διατηρήθηκε αλώβητη και αναλλοίωτη χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Σωτήρης Τζανετέας

 


NEWSLETTER