Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 21:41

Τι πανηγυρίζουν;

Γράφτηκε από τον

 

Πόσες φορές πρέπει να πει κανείς εκείνο το «ανάθεμα την ώρα που σε ψήφιζα»;

Εγώ το έχω πει ήδη πολλές φορές, αλλά η πραγματικότητα δεν με αφήνει να το ξεχάσω. Θα το σέρνω αυτό το βάρος ότι έδωσα πίστη στον Φώτη Κουβέλη, όταν ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ψήφισα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Και τώρα μου ανακατεύει το στομάχι με κάθε δήλωσή του, όπως η χθεσινή, με την οποία μας… παρηγόρησε για την εθνική τραγωδία, με τους 91 για την ώρα νεκρούς στο Μάτι.

Μιλώντας στο ηλεκτρονικό φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μας είπε τούτα τα προκλητικά: «Εγώ αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι. Ειλικρινά δεν επιχειρώ να συμψηφίσω ούτε να αντιρροπήσω κάτι. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά την περιπέτεια και την οδύνη, σε άλλο επίπεδο οδύνη, των 8 μνημονιακών ετών, εξέρχεται (από τα μνημόνια)».

Στα τόσα χρόνια παρουσίας της στήλης, είναι η δεύτερη φορά που μπαίνω στον πειρασμό να την στολίσω με μια εικόνα. Είναι μια γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου, δημοσιευμένη πριν από τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική, που όμως αποδίδει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πνεύμα Κουβέλη, το πνεύμα Τσίπρα και το συνολικό πνεύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες:

 

 

Είτε στέκονται απέναντι σε εξαθλιωμένους, όπως η γριούλα του σκίτσου είτε απέναντι σε χαροκαμένους και κατεστραμμένους, το ίδιο τροπάριο επαναλαμβάνουν: «Βγαίνουμε από τα μνημόνια».

Την ίδια ώρα, τα μέσα κομματικής προπαγάνδας, από την ΕΡΤ ως τα κυβερνητικά έντυπα, κάνουν ότι δεν είδαν ούτε άκουσαν τις δηλώσεις του Μοσκοβισί ότι η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια το 2014 αν δεν ενέσκηπτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και του εκπροσώπου του ΕΜΣ, που μας έδωσε τα τελευταία 15 δισ., ότι αν δεν ενέσκηπτε ο τυφώνας Βαρουφάκης, η χώρα δεν θα χρειαζόταν το τρίτο μνημόνιο, που μας φόρτωσε με τόσα επιπλέον χρέη και σκληρά μέτρα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr