Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 19:23

Παραιτήσεις και καρατομήσεις για την “αγορά” πολιτικού χρόνου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Παραιτήσεις και καρατομήσεις για την “αγορά” πολιτικού χρόνου

 

Καταφεύγοντας σε αποκεφαλισμούς ή σε αλλαγές ρόλων στο εσωτερικό της, ο κ. πρωθυπουργός δεν διασώζει την εικόνα της κυβέρνησης, που φαντάζει πλέον απονομιμοποιημένη από τον ελληνικό λαό.

Αποτελεί διαπίστωση ότι αντιμετωπίζει το σύνολο των σοβαρών θεμάτων με απόλυτη άγνοια και αδυνατεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση. Η επιχείρηση «αγοράζω» πολιτικό χρόνο για να διατηρηθώ στην εξουσία κρίνεται αρνητική από τους πολίτες, που πλέον γνωρίζουν τους υπευθύνους. Παρατηρούμε μια συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης της ανικανότητας με εκ των υστέρων αποπομπές και μετάθεσης ευθυνών, ενώ ηχούν παράξενα οι δηλώσεις ότι στην πρόσφατη τραγωδία όλα είχαν αντιμετωπισθεί με τον ορθό τρόπο.

Η Δικαιοσύνη διερευνά την ύπαρξη ευθυνών και η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει η έρευνα αυτή να αναβαθμιστεί και να διεξαχθεί από ανώτατο δικαστή και εισαγγελέα εφετών. Οι πολίτες πρέπει να υποστηριχθούν για να επουλώσουν τις πληγές τους, αλλά και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει δίκαιη απόδοση των ευθυνών. Τόσες μέρες μετά την τραγωδία και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος θυμάτων. Πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση ανικανότητας, ή μιας επιχείρησης συγκάλυψης ευθυνών;

Επιβάλλεται οι αυθαίρετες κατασκευές, όταν η Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα αποφασίζει την κατεδάφισή τους, να κατεδαφίζονται. Είναι ξεκάθαρη η θέση και η πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό και διερωτάται κανείς γιατί οι 1.639 υποθέσεις για τις οποίες οι αποφάσεις κατεδάφισης είχαν τελεσιδικήσει, ποτέ δεν εκτελέστηκαν. Επιπλέον κανένας δεν παρεμπόδισε επί μια τετραετία την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που η Δικαιοσύνη τής έλεγε. Το ότι δεν κατεδαφίστηκαν οφείλεται σε δική τους πολιτική επιλογή και σήμερα υπεκφεύγουν, διαχέοντας τις ευθύνες τους. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά με το νόμο 4178, έθεσε για πρώτη φορά ένα πλαίσιο τακτοποίησης των αυθαίρετων, που βέβαια δεν αφορούσε κτίσματα σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε ρέματα και στον αιγιαλό.

Κανένας δεν μπορεί να αθωώσει στο σύνολό του το παρελθόν, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ασφάλεια και με κανόνες. Αυτοί που αναλαμβάνουν τη διαχείριση σχεδιασμών, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί ως οι καταλληλότεροι και να έχουν προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίζουν μεγάλες κρίσεις.  Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να γίνουν πρώτα τεράστιες καταστροφές και να χάνονται ανθρώπινες ζωές για να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων τέτοιες καταστάσεις, καλύτερα είναι να προετοιμαζόμαστε και να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, για να τις αποτρέπουμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί να φτιάξει μια μόνιμη δύναμη ταχείας αντίδρασης για τις κρίσεις, με βάση την πρόταση Rescue που έχει κάνει η Κομισιόν. Οι ευρωβουλευτές όμως του ΣΥΡΙΖΑ που εντάσσονται στην ευρωομάδα της Αριστεράς, δεν ψήφισαν την πρόταση αυτή.

Είναι προφανές λοιπόν με τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται μετά την πρόσφατη τραγωδία, ότι η κυβέρνηση ανακαλύπτει με καθυστέρηση και πολύ αργά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική προστασία. Φαίνεται ότι το σχέδιο που υπήρχε έμεινε στα χαρτιά, επειδή κανένας δεν διαχειρίστηκε ουσιαστικά την κρίση.

 

Παναγιώτης Π. Χαλβατσιώτης

Επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER